H Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία του Νίκου Γκόντα, γέμισε και αυτή την αίθουσα στο Du Lac, στην παρουσίαση συνδυασμού και προγράμματος.
Κυρίως, ήταν η παρουσία των υποψηφίων, καθώς το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε ήταν πολύ επιγραμματικό, όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Έτσι και αλλιώς, ο κ. Γκόντας έχει να απαντήσει σε άλλα, πιο πρακτικής εκλογικής φύσης ζητήματα, όπως για παράδειγμα, γιατί η Δεξιά να κατεβαίνει στα Γιάννενα με τρεις συνδυασμούς: Ο δικός του, της κας Καλογιάννη και του κ. Κολόκα.
Ο κ. Γκόντας απάντησε με τρόπο που παραπέμπει στη… φανταρική παλαιότητα:
«Ορισμένοι φίλοι με ρωτούν γιατί τόσα ψηφοδέλτια από τον ίδιο χώρο; Τους κατανοώ απόλυτα. Όμως το ερώτημα αυτό οφείλουν να απαντήσουν άλλοι και όχι εγώ. Η παράταξη της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, συμπληρώνει 3 δεκαετίες συνεχούς παρουσίας και προσφοράς στην πόλη μας. Είμαστε η ιστορική παράταξη του τόπου και του χώρου που εκπροσωπούμε».
Το επιχείρημα ισχύει εν μέρει, ειδικά αν συνυπολογιστεί ότι ο κ. Γκόντας έχασε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, χωρίς όμως να τεθεί ποτέ ζήτημα διαδοχής.
Κατά τα λοιπά, εξάντλησε την ομιλία του στην προ δεκατριών ετών θητεία του ως δήμαρχος, παρουσιάζοντάς την ως περίπου «παράδεισο» για την πόλη, με «άλματα στα έργα, στην καθαριότητα, στον τουρισμό».
Ο κ. Γκόντας είπε ότι το 2010 αυτή η πορεία σταμάτησε «και η πόλη μας έπεσε για 13 ολόκληρα χρόνια σε τέλμα».
Αυτό το τέλμα βέβαια, όπως προκύπτει από τα γεγονότα, είναι και… δικό του έργο. Για 3, από αυτά τα 13 χρόνια, η παράταξή του ήταν μέρος της δημοτικής αρχής.
Ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος δήμαρχος, είπε μόνο ότι «στηρίξαμε τη δημοτική αρχή χωρίς να ταυτιστούμε. Κι αυτό γιατί η πόλη κινδύνευε να μείνει ακυβέρνητη».
Αυτό βέβαια έρχεται σε ευθεία εννοιολογική αντίθεση με τα περί τέλματος, καθώς ο κ. Γκόντας, ταυτιζόμενος ή όχι, ήταν στην εξουσία του Δήμου Ιωαννιτών, με αντιδημάρχους και επιτελικά στελέχη σε επίκαιρες θέσεις.
Στα πιο ουσιώδη και εύστοχα της ομιλίας του, είπε ότι η παράταξη είναι «ανανεωμένη κατά 90%» και μίλησε και για την «κλιματική ουδετερότητα που είναι μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί».
Είπε μάλιστα ότι «η Καλαμάτα ήδη ετοίμασε και παρουσίασε πρόταση 700 σελίδων για παρεμβάσεις ύψους 2 δις ευρώ κι εμείς μένουμε σε λόγια».
Σε μια άλλη, πιο γλαφυρή του στιγμή, είπε ότι «είχαμε στη ΔΕΥΑΙ εργασιακή ειρήνη. Όταν την είχαμε έγιναν θαύματα, τεράστιο έργο». Η… θαυματουργή ΔΕΥΑΙ βέβαια κληρονόμησε και ένα μεγάλο χρέος στον Δήμο, καθώς και ακριβά τιμολόγια νερού στους πολίτες, μια πολιτική που την εγκαινίασε η δημοτική του αρχή…
Τέλος, είπε ότι το αναλυτικό πρόγραμμα της παράταξης «θα δημοσιοποιηθεί για κάθε γειτονιά, για κάθε τοπική κοινότητα και σ’ όλους τους πρώην Δήμους με ανάρτηση στο διαδίκτυο».