ΚΟΣΜΟΣ

Νίκη της ακροδεξιάς στην Αργεντινή

Εικόνα του άρθρου Νίκη της ακροδεξιάς στην Αργεντινή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/11/2023, 10:13
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Αργεντινοί επέλεξαν ως τον επόμενο πρόεδρό τους τον Χαβιέρ Μιλέι, έναν οικονομολόγο και ακροδεξιό πολιτικό που έχει συγκριθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ. Θα ορκιστεί στις 10 Δεκεμβρίου.

Ο Μιλέι εισέβαλε στην πολιτική σκηνή της Αργεντινής με ένα θρασύ ύφος, μια αγκαλιά με θεωρίες συνωμοσίας και μια σειρά από ακραίες προτάσεις, συμπεριλαμβανομένων υποσχέσεων για περικοπή δαπανών και φόρων, κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής και αντικατάσταση του εθνικού νομίσματος με το αμερικανικό δολάριο. Έχει επίσης προτείνει την απαγόρευση των αμβλώσεων και τη χαλάρωση των κανονισμών για τα όπλα.

Ο Μιλέι, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε το κύμα οργής των ψηφοφόρων, κέρδισε με μεγαλύτερη από την αναμενόμενη διαφορά. Κατέλαβε περίπου το 56% των ψήφων έναντι μόλις 44% του αντιπάλου του, του Περονιστή υπουργού Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα, ο οποίος παραδέχθηκε την ήττα του.

Οι προκλήσεις του Μιλέι είναι τεράστιες. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα άδεια ταμεία της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας, ένα πρόγραμμα χρέους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων που τρίζει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έναν πληθωρισμό που πλησιάζει το 150% και μια ιλιγγιώδη σειρά από ελέγχους κεφαλαίων.

Ο Μιλέι ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των νέων, οι οποίοι έχουν μεγαλώσει βλέποντας τη χώρα τους να παραπαίει από τη μία κρίση στην άλλη.

Η νίκη του Μιλέι ανατρέπει το πολιτικό τοπίο και τον οικονομικό οδικό χάρτη της Αργεντινής και θα μπορούσε να επηρεάσει το εμπόριο σιτηρών, λιθίου και υδρογονανθράκων. Ο Μιλέι έχει επικρίνει την Κίνα και τη Βραζιλία, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με «κομμουνιστές», και ευνοεί ισχυρότερους δεσμούς με τις ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ευχήθηκε στον Μιλέι καλή τύχη και επιτυχία μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να γίνεται σεβαστή η δημοκρατία.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τον Μιλέι και δήλωσε ότι ο φιλελεύθερος θα κάνει την Αργεντινή ξανά μεγάλη.

Ο αριστερός Κολομβιανός πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο, στο μεταξύ, δήλωσε ότι πρόκειται για μια «θλιβερή ημέρα» για την περιοχή.

Η νίκη του Μιλέι, ενός 53χρονου οικονομολόγου και πρώην τηλεπαρουσιαστή, έσπασε την ηγεμονία των δύο κορυφαίων πολιτικών δυνάμεων της αριστεράς και της δεξιάς - των Περονιστών που κυριαρχούν στην πολιτική της Αργεντινής από τη δεκαετία του 1940 και της κύριας αντιπολίτευσης, του συντηρητικού μπλοκ Μαζί για την Αλλαγή.

Με πληροφορίες από NYT, Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back