Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 27-11-2017, 21:26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα... πολυεθνικό κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Από τις οθόνες του κόσμου» ξεκινά το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. Η αρχή γίνεται με ένα αφιέρωμα στο σινεμά της Αργεντινής, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 9 έως 11 Δεκεμβρίου, σε συενργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες και την Πρεσβεία της Αργεντινής στην Αθήνα.

Η πρωτοβουλία αυτή του Πνευματικού Κέντρου στοχεύει, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Κώστα Γκόγκου, «στο να έχουν οι πολίτες πρόσβαση και ερεθίσματα από την παγκόσμια δημιουργία. Γιατί μόνο με τα κατάλληλα ερεθίσματα και εικόνες, εμπλουτίζεται και η δική μας οπτική και ο πολιτισμός».

Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι δωρεάν, με σειρά προσέλευσης και μέχρι την κάλυψη των θέσεων του χώρου.


Το πρόγραμμα με τις ταινίες του αφιερώματος έχει ως εξής:

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, στις 20:00

D-HUMANOS (Ανθρώπινα-Δ) (Αργεντινή, 2011, 93΄) των Ουλίσες Ροσέλ, Πάμπλο Νίσενσον, Μιγκέλ Περέιρα κ.α.

Εξήντα τρία χρόνια μετά από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εννέα σκηνοθέτες από την Αργεντινή αναλαμβάνουν ένα περίπλοκο εγχείρημα: να καταγράψουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα τους. Τα εννέα μικρού μήκους δημιουργικά ντοκιμαντέρ που αποτελούν την ταινία αντικατοπτρίζουν την Αργεντινή και τους ανθρώπους της, την ιδιοσυγκρασία τους, τα προβλήματα και τις αγωνίες τους. Αποτελούν, επίσης, έναν τρόπο διάδοσης των επιτευγμάτων αυτής της Διακήρυξης και της σημασίας της, δηλαδή της τήρησής της και της ισχύος της για όλους.

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, στις 22:00

Verdades Verdaderas. La vida de Estela. (Πραγματικές Αλήθειες. Η ζωή της Εστέλα) του Nicolás Gil Lavedra.

Η ζωή της Εστέλα ντε Καρλότο, πρόεδρου των «Γιαγιάδων της Πλατείας Μαΐου». Η Εστέλα ήταν μια κυρία της μεσαίας τάξης που μοίραζε το χρόνο της ανάμεσα στην οικογένειά της και τη δουλειά της ως διευθύντριας σχολείου και ζούσε εντελώς απομακρυσμένη από κάθε πολιτική δραστηριότητα. Ωστόσο, μετά την απαγωγή και τη δολοφονία της κόρης της, Λάουρα, μεταξύ 1977 και το 1978, και την εξαφάνιση του εγγονού της Γκίντο που τον κρατούσαν οι απαγωγείς του, η ζωή της άλλαξε εντελώς.

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, στις 20:00

Kamchatka (Αργεντινή, 2002, 104΄) του Marcelo Piña

Τα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας στην Αργεντινή όπως τα βιώνει ο Χάρι, ένα δεκάχρονο αγόρι που το μόνο που θέλει, είναι να παίξει και να κάνει φασαρίες με τον μικρό αδελφό του. Ωστόσο, το 1976 , όταν η οικογένειά του που διώκεται από τη δικτατορία, αναγκάζεται να κρυφτεί στην εξοχή, ξεκινά μια νέα ζωή που θα βάλει τέλος στην παιδική του ηλικία.

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, στις 22:00

La novia errante (Η περιπλανώμενη φιλενάδα) (Αργεντινή, 2006, 85') της Άννα Κατς.

Η Ινές κι ο φίλος της μαλώνουν μέσα σ’ ένα λεωφορείο, καθώς πηγαίνουν στο Μαρ ντε λας Πάμπας, μια λουτρόπολη, όπου σκοπεύουν να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές. Τη στιγμή που πρέπει να κατέβουν από το λεωφορείο, η Ινές μένει μόνη διότι ο φίλος της δεν την ακολουθεί. Ξεκινούν λοιπόν γι’ αυτήν περίεργες διακοπές, με βόλτες στο δάσος, μαθήματα τοξοβολίας, γνωριμίες συμπαθητικών ξένων που γίνονται οι εφήμεροι φίλοι της, ενώ παράλληλα προσπαθεί να ξανακερδίσει τον άντρα που αγαπά.

Κατάλληλο για άνω των 15 ετών.

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, στις 20:00

Rey Milo (Ο βασιλιάς Μίλο) (Αργεντινή, 2013, 90΄) του Φεδερίκο Μπαρέιρο.

Μια παθιασμένη προσωπογραφία του Μίλο Λόκετ, του σημαντικότερου εικαστικού καλλιτέχνη της Αργεντινής. Το ίδιο λατρεμένος όσο κι εξορκισμένος, ο Μίλο ζει σαν αστέρι της ροκ και ζωγραφίζει λες και δεν υπάρχει αύριο. Αλλά, η ζωή του στην ιδιαίτερη πατρίδα του στην εξοχή, βασίζεται στη φιλανθρωπική του δράση. Μια κινηματογραφική προσωπογραφία της τέχνης, των επιχειρήσεων, της αφοσίωσης και της αλληλεγγύης.

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, στις 22:00

Bar «El Chino (Αργεντινή, 2003, 100΄) του Daniel Burak.

Το μπαρ «El Chino» είναι ένα μέρος με ξεφτισμένους τοίχους, στο οποίο διατηρείται η ουσία του τανγκό. Οι βετεράνοι ήρωες είναι εμβληματικοί, ιδιαίτερα ο ιδιοκτήτης του, ο Χόρχε Γκαρσές, γνωστός ως «El Chino» (ο Κινέζος).

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα