ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αργεντινή: Προσαρμογή-σοκ με υποτίμηση 50% του πέσος

Εικόνα του άρθρου Αργεντινή: Προσαρμογή-σοκ με υποτίμηση 50% του πέσος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/12/2023, 11:57
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Αργεντινή ανακοίνωσε την Τρίτη μια απότομη υποτίμηση του νομίσματός της και περικοπές στις επιδοτήσεις για την ενέργεια και τις μεταφορές, στο πλαίσιο των προσαρμογών-σοκ που, σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο Χαβιέρ Μιλέι, απαιτούνται για την αντιμετώπιση μιας οικονομικής «έκτακτης ανάγκης».

Ο υπουργός Οικονομίας Λουίς Καπούτο δήλωσε σε τηλεοπτικό μήνυμα ότι το πέσο της Αργεντινής θα υποτιμηθεί κατά 50% από 400 πέσος ανά δολάριο, σε 800 πέσος ανά δολάριο.

«Για λίγους μήνες, θα είμαστε χειρότερα από πριν», είπε. 

Αυτό συμβαίνει δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία του φιλελεύθερου Μιλέι ως προέδρου της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Νότιας Αμερικής, ο οποίος προειδοποίησε αμέσως για σκληρά μέτρα.

Ο Μιλέι δήλωσε ότι η χώρα δεν είχε χρόνο να εξετάσει άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Η Αργεντινή υποφέρει από ετήσιο πληθωρισμό 143%, το νόμισμά της έχει καταρρεύσει και τέσσερις στους 10 Αργεντινούς είναι φτωχοί. Το έθνος έχει επίσης ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, ένα εμπορικό έλλειμμα 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και ένα τρομακτικό χρέος 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια να οφείλονται στους πολυμερείς και ιδιωτικούς πιστωτές μέχρι τον Απρίλιο.

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων, ο Καπούτο δήλωσε ότι η κυβέρνηση ακυρώνει επίσης τους διαγωνισμούς οποιωνδήποτε δημόσιων έργων και περικόπτει ορισμένες κρατικές θέσεις εργασίας για να μειώσει το μέγεθος της κυβέρνησης. Ανακοίνωσε επίσης περικοπές στις επιδοτήσεις για την ενέργεια και τις μεταφορές, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες ή να πει κατά πόσο.

Είπε ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα που, όπως λέει, είναι η αιτία των οικονομικών προβλημάτων της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του ραγδαίου πληθωρισμού.

«Αν συνεχίσουμε όπως είμαστε, οδεύουμε αναπόφευκτα προς τον υπερπληθωρισμό», δήλωσε ο Καπούτο. «Η αποστολή μας είναι να αποφύγουμε μια καταστροφή».

Ικανοποίηση ΔΝΤ

Το ΔΝΤ χαιρέτισε τα μέτρα, λέγοντας ότι παρέχουν «μια καλή βάση» για περαιτέρω συζητήσεις με την Αργεντινή σχετικά με το χρέος της προς το ίδρυμα.

«Αυτές οι τολμηρές αρχικές δράσεις αποσκοπούν στη σημαντική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών με τρόπο που να προστατεύει τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία και να ενισχύει το συναλλαγματικό καθεστώς», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζούλι Κόζακ. «Η αποφασιστική εφαρμογή τους θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της οικονομίας και θα θέσει τις βάσεις για μια πιο βιώσιμη και καθοδηγούμενη από τον ιδιωτικό τομέα ανάπτυξη».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back