ΚΟΣΜΟΣ

Αργεντινή: Νίκη-σοκ της ακροδεξιάς στις προκριματικές εκλογές

Εικόνα του άρθρου Αργεντινή: Νίκη-σοκ της ακροδεξιάς στις προκριματικές εκλογές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/08/2023, 11:42
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ψηφοφόροι της Αργεντινής τιμώρησαν τις δύο κύριες πολιτικές δυνάμεις της χώρας στις προκριματικές εκλογές της Κυριακής, σπρώχνοντας στην πρώτη θέση έναν ανεξάρτητο υποψήφιο που τραγουδάει ροκ, σε μια τεράστια ανατροπή στην κούρσα προς τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Με καταμετρημένο περίπου το 90% των ψηφοδελτίων, ο ακροδεξιός φιλελεύθερος οικονομολόγος Χαβιέρ Μιλέι έλαβε το 30,5% των ψήφων, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το προβλεπόμενο, με το κύριο συντηρητικό μπλοκ της αντιπολίτευσης να ακολουθεί με 28% και τον κυβερνώντα συνασπισμό των Περονιστών να βρίσκεται στην τρίτη θέση με 27%.

Το αποτέλεσμα είναι ένα βαρύ κατηγορώ για τον κεντροαριστερό συνασπισμό των Περονιστών και το κύριο συντηρητικό μπλοκ της αντιπολίτευσης Μαζί για την Αλλαγή, με τον πληθωρισμό στο 116% και μια κρίση κόστους ζωής που αφήνει τέσσερις στους δέκα ανθρώπους στη φτώχεια.

Η ψήφος στις προκριματικές εκλογές είναι υποχρεωτική για τους περισσότερους ενήλικες και κάθε άτομο παίρνει μία ψήφο, καθιστώντας την ουσιαστικά μια πρόβα τζενεράλε για τις γενικές εκλογές της 22ας Οκτωβρίου και δίνοντας μια σαφή ένδειξη για το ποιος είναι το φαβορί για να κερδίσει την προεδρία.

Οι εκλογές του Οκτωβρίου θα έχουν καθοριστική σημασία για την πολιτική που επηρεάζει τον τεράστιο αγροτικό τομέα της Αργεντινής, ενός από τους κορυφαίους εξαγωγείς σόγιας, καλαμποκιού και βοδινού κρέατος στον κόσμο, το νόμισμα πέσο και τα ομόλογα, καθώς και τις τρέχουσες συνομιλίες για μια συμφωνία χρέους ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Οικονομική κρίση

Η οικονομική κρίση άφησε πολλούς Αργεντινούς απογοητευμένους από τα κύρια πολιτικά κόμματα και άνοιξε την πόρτα στον Μιλέι, ο οποίος βρήκε απήχηση κυρίως στους νέους.

Καθώς οι κάλπες έκλεισαν νωρίς το βράδυ, μετά από δυσλειτουργίες του εκλογικού συστήματος που προκάλεσαν μεγάλες ουρές στην πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες, όλη η συζήτηση στα κέντρα της προεκλογικής εκστρατείας αφορούσε τον Μιλέι, ένα θρασύτατο αουτσάιντερ που έχει υποσχεθεί να κλείσει την κεντρική τράπεζα και να δολαριοποιήσει την οικονομία.

Στην πιο σημαντική κούρσα για την ηγεσία, στο πλαίσιο του συνασπισμού "Μαζί για την Αλλαγή", η σκληροπυρηνική συντηρητική Πατρίσια Μπούλριτς, πρώην υπουργός Ασφαλείας, κέρδισε τον μετριοπαθή δήμαρχο του Μπουένος Άιρες Οράσιο Λαρέτα, ο οποίος δεσμεύτηκε να στηρίξει την εκστρατεία της.

Ο υπουργός Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα κέρδισε το χρίσμα για τον κυβερνώντα περονιστικό συνασπισμό, όπως αναμενόταν, και θα μπορούσε να έχει πιο ισχυρές επιδόσεις τον Οκτώβριο, αν μπορέσει να κερδίσει πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους.


Οι δημοσκοπήσεις

Ο απρόβλεπτος παράγοντας ήταν ο Μιλέι, του οποίου οι δυνατές, σε στυλ ροκ, συγκεντρώσεις θυμίζουν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ξεπέρασε κατά πολύ όλες τις προβλέψεις. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις του είχαν δώσει μόλις το ένα πέμπτο των πιθανών ψήφων, αν και είχαν κάνει επίσης μεγάλο λάθος πριν από τέσσερα χρόνια στις προκριματικές εκλογές του 2019.

Η συμμετοχή ήταν κάτω από 70%, το χαμηλότερο ποσοστό για προκριματικές εκλογές από τότε που άρχισαν να διεξάγονται στην Αργεντινή πριν από μια δεκαετία.

Όποιος και αν κερδίσει τον Οκτώβριο, ή το πιθανότερο σε μια επαναληπτική εκλογή τον Νοέμβριο, θα πρέπει να λάβει μεγάλες αποφάσεις σχετικά με την ανασυγκρότηση των εξαντλημένων συναλλαγματικών αποθεμάτων, την ενίσχυση των εξαγωγών σιτηρών, τη συγκράτηση του πληθωρισμού και τον τρόπο με τον οποίο θα ξεμπερδέψει με ένα πλέγμα νομισματικών ελέγχων.

Με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back