Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ακριβή μου «ναυαρχίδα»

Εικόνα του άρθρου Ακριβή μου «ναυαρχίδα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/07/2017, 19:15
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ναυαρχίδα», «γίγαντας», «καράβι»: Πολλοί οι προσδιορισμοί που κατά καιρούς έχουν αποδοθούν και αποδίδονται στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ιωαννίνων (ΔΕΥΑΙ). Είναι όντως μια μεγάλη επιχείρηση με 200 άτομα προσωπικό που έχει εκτελέσει έργα εκατομμυρίων ευρώ μέσα στον χρόνο. Πρόκειται όμως για μια πολύ ακριβή «ναυαρχίδα». Οι πολίτες των Ιωαννίνων πληρώνουν το νερό, ένα δημόσιο –υποτίθεται-αγαθό, αδρά. Το γιαννιώτικο τιμολόγιο ύδρευσης είναι από τα ακριβότερα στην Ελλάδα. Και θα συνεχίσει να παραμένει, όπως όλα δείχνουν, αν και ίσως λιγότερο ακριβό. Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων έχει εξαγγείλει μια μείωση στο τιμολόγιο από το 2018 χωρίς να έχει προσδιορίσει το ύψος της, με τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα να επικαλείται και τoυς ενδεχόμενους μνημονιακούς αιφνιδιασμούς (την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Μάκης Χρυσοστόμου έχει κάνει λόγο για μείωση της τάξης του 15%).

Η τιμολογιακή πολιτική συνδέεται όμως με τη γενικότερη «ακτινογραφία» της ΔΕΥΑΙ: μισθοδοσία, εκτέλεση ή συντήρηση έργων και κυρίως δανεισμός. Δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που επιβάρυναν την κατάσταση της δημοτικής επιχείρησης εν έτει 2006 και 2007 (επί δημαρχίας Νίκου Γκόντα) όταν έγινε παράλληλα και σωρεία προσλήψεων.

Την «ακτινογραφία» αυτή της ΔΕΥΑΙ επιχείρησε να εξηγήσει και να ερμηνεύσει το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, η συνεδρίαση του οποίου ήταν αφιερωμένη στη δημοτική επιχείρηση. Η συνεδρίαση έγινε μετά από κοινό αίτημα όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, στις οποίες τις προηγούμενες μέρες είχαν δοθεί όλα τα οικονομικά στοιχεία που είχαν ζητηθεί. Εκ των πραγμάτων, μια συζήτηση για τη ΔΕΥΑΙ μπορεί να είναι ατελείωτη. Τα θέματα που την αφορούν, είναι δεκάδες. Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο δεν κατάφερε να δώσει περισσότερες απαντήσεις από τις ήδη γνωστές, ούτε να διαφωτίσει για το κοινό για τις προοπτικές αυτής της επιχείρησης. Αν και πότε, δηλαδή, θα μπορέσει αυτή η επιχείρηση να λειτουργήσει όντως προς όφελος του πολίτη και σε επίπεδο τιμολογιακής πολιτικής (με λογικό τιμολόγιο).


Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έθεσαν μια σειρά από ζητήματα –μερικά από τα οποία ιδιαίτερα σοβαρά, ενώ από κάποιες παρατάξεις («Πολίτες για την Ανατροπή» και «Γιάννενα Τώρα») κατέθεσαν και προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία της επιχείρησης. Η δημοτική αρχή επιχείρησε να υπεραμυνθεί των μέχρι τώρα παρεμβάσεών της, θυμίζοντας το σχέδιο εξυγίανσης που υπάρχει, τον νέο οργανισμό λειτουργίας της ΔΕΥΑΙ, το σύστημα μηχανοργάνωσης, την είσπραξη οφειλών κ.λπ. Ξεκαθάρισε δε ότι η ΔΕΥΑΙ δεν… ξεφύτρωσε έτσι απλά το 2011. Το παρελθόν της επιχείρησης και ιδίως η περίοδος της διακυβέρνησής της από τη δημοτική αρχή του Νίκου Γκόντα. «Το ‘κλείσιμο’ της εταιρίας το 2006 έδειχνε ζημίες 4,3 εκατ. ευρώ. Τότε το καράβι χτύπησε στα βράχια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας. «Το μέλλον της χώρας είναι υποθηκευμένο για τα επόμενα χρόνια λόγω επιλογών του παρελθόντος» πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας, αναφερόμενα τα μεγάλα δάνεια τα οποία ακόμα δεν έχουν αποπληρωθεί. Ο κ. Γκόντας, βέβαια, παρουσίασε μια εικόνα άνθησης της ΔΕΥΑΙ επί της θητείας του, με την εκτέλεση μεγάλων έργων (σ.σ. στις προσλήψεις δεν αναφέρθηκε, ούτε στα δάνεια). Σημειωτέον δε ότι την ίδια ώρα, εντός του δημοτικού συμβουλίου, κυκλοφορούσε ένα περιοδικό που εξέδιδε κάποτε η ΔΕΥΑΙ (το συγκεκριμένο ήταν της περιόδου 1999, με τότε δήμαρχο τον Αν. Παπασταύρο, του οποίου πολιτικός διάδοχος ήταν ο Ν. Γκόντας) όταν η επιχείρηση διαφήμιζε ότι θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο…

Σε πολιτικό επίπεδο, τώρα, η συζήτηση είχε αρκετή ένταση και πολλές αποχωρήσεις. Όλα ξεκίνησαν με τη δήλωση του δημάρχου κ. Μπέγκα περί «ιδιότυπης συμμαχίας», σχολιάζοντας το κοινό αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για συζήτηση επί του θέματος της ΔΕΥΑΙ και δη τη σύμπραξη των υπόλοιπων παρατάξεων με την παράταξη του κ. Γκόντα. Η αποχώρηση της παράταξης του κ. Γκόντα (από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Στέφανος Μάντζιος, εξειδικευμένος επί της ΔΕΥΑΙ, για «δικούς του προσωπικούς λόγους», όπως είπε ο επικεφαλής) ήρθε λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης, όταν ο κ. Μπέγκας σχολίασε με σκωπτικό τρόπο ότι «το ενδιαφέρον σας για τη ΔΕΥΑΙ είναι τόσο μεγάλο που οι εκπρόσωποί σας έλειπαν από τη συνεδρίαση για τον απολογισμό». Ο σχολιασμός αυτός αναφερόταν και στην παράταξη του Λάζαρου Νάτση, ο οποίος αποχώρησε λίγη ώρα αργότερα εξαιτίας ενός νέου σχολίου του δημάρχου περί «ανούσιου επικοινωνιακού παιχνιδιού της αντιπολίτευσης». Ο κ. Μπέγκας διευκρίνισε, στη συνέχεια, ότι το σχόλιό του αναφερόταν μόνο στην παράταξη του κ. Γκόντα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back