ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Νερό και με περιβαλλοντική αδειοδότηση

Εικόνα του άρθρου Νερό και με περιβαλλοντική αδειοδότηση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/05/2022, 19:39
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά από ένα μεγάλο… διάλειμμα πεντέμισι ετών, οι υφιστάμενες γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΙ στην Κρύα και στην Αγία Μαρίνα Περάματος, πήραν εκ νέου περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Η ΔΕΥΑΙ είχε καταθέσει στον σχετικό φάκελο πέρσι τον Ιανουάριο στη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ωστόσο χρειάστηκε πολύς καιρός για γνωμοδοτήσεις και συμπληρωματικά στοιχεία. Η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων υπογράφηκε αυτές τις ημέρες από τον γενικό διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής Κων. Δημόπουλο.

Η υδροδότηση της πόλης των Ιωαννίνων διασφαλίζεται (όταν δεν υπάρχουν διακοπές για λόγους βλάβης κυρίως) από 12 συνολικά υδρογεωτρήσεις, με τις 8 από αυτές να βρίσκονται στην Κρύα. Τμήματα της πόλης βέβαια όπως και το υπόλοιπο λεκανοπέδιο υδροδοτούνται από τις πηγές της Τούμπας μέσω του Συνδέσμου Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (ΣΥΔΛΙ).

Την εξέλιξη με την περιβαλλοντική αδειοδότηση δεν τη γνωστοποίησε η ΔΕΥΑΙ. Την ανακοίνωση του νέου ανέλαβε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς. «Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου, κατορθώσαμε και ξεμπλοκάραμε την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου υδροδότησης Κρύας(σ.σ. στο δελτίο Τύπου η Κρύα αναφέρεται λαθεμένα ως Κρύα Βρύση)-Αγίας Μαρίνας, που εξυπηρετεί 87.000 συντοπίτες μας και διασφαλίσαμε την ορθή λειτουργία του, σύμφωνα με όσα προβλέπει η περιβαλλοντική νομοθεσία» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο κ. Αμυράς, χωρίς να διευκρινίζει γιατί και πώς είχε μπλοκάρει η όλη διαδικασία.

Η αδειοδότηση του έργου υδροδότησης ισχύει για 15 χρόνια και καθορίζει όρους, μέτρα και περιορισμούς για την ελαχιστοποίηση και αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. 

Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, το σύνολο του εξυπηρετούμενου από τις υδρογεωτρήσεις Κρύας και της Αγίας Μαρίνας πληθυσμού, είναι 87.315 άτομα. Για την κάλυψη του εξυπηρετούμενου πληθυσμού απαιτούνται ετησίως 10.896.472m3 νερού ή 10,9*106m3 νερού. Η ποσότητα αυτή ανάγεται σε 908.039,33m3 το μήνα, ή κατά μέσο όρο 30.268m3 την ημέρα.

Η προηγούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση, διάρκειας 10 ετών, είχε λήξει στις 31 Δεκεμβρίου του 2016.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back