Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το νέο «πακέτο» μέτρων

Εικόνα του άρθρου Το νέο «πακέτο» μέτρων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/04/2020, 23:09
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τη συνέχιση του μέτρου της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, με το ποσό όμως να καθορίζεται σε συνάρτηση με τη διάρκεια της αναστολής, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την εξειδίκευση του νέου πλαισίου προστασίας της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι:

1. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα συνεχιστεί για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή. Οι επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του μέτρου αυτού, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του είδους της σύμβασης εργασίας.

2. Οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να υφίστανται τον Μάιο για το σύνολο των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί έως σήμερα.

3. Η έκπτωση 40% επί του ενοικίου της επιχείρησης, όπως και της α' κατοικίας και της φοιτητικής κατοικίας τέκνων των εργαζομένων της, συνεχίζει να υφίσταται και τον Μάϊο, για το σύνολο των έως σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων. Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Μάιο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα επαναληφθεί για τους επόμενους μήνες.

4. Θεσπίζεται, ανάλογα και με τη χρονική στιγμή υλοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, μηχανισμός υποστήριξης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης της εργασίας, με στόχο την τόνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί πρωτίστως το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.

5. Δρομολογείται εντός των επόμενων δύο μηνών μία δεύτερη «επιστρεπτέα προκαταβολή», όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι, στην α' φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής» περισσότερες από 90.000 επιχειρήσεις- με 430.000 εργαζόμενους- που έκλεισαν με κρατική εντολή ή επλήγησαν, εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας με περίπου 1 δισ. ευρώ. Από αυτές, η συντριπτική πλειονότητα (το 99%) απασχολεί έως 50 εργαζόμενους. Οι συγκεκριμένες, πολύ μικρές, μικρές οι μεσαίες επιχειρήσεις θα εισπράξουν ποσά τουλάχιστον της τάξης των 2.000 ευρώ, των 4.000 ευρώ, των 8.000 ευρώ και των 15.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους.

6. Υλοποιούνται εντός του Μαΐου στοχευμένες κλαδικές πολιτικές σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, όπως είναι, ενδεικτικά, ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενούς τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back