ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Νέο Μεξικό: Ανακάλυψαν νέο είδος Τυραννόσαυρου;

Εικόνα του άρθρου Νέο Μεξικό: Ανακάλυψαν νέο είδος Τυραννόσαυρου;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/01/2024, 19:51
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Επιστήμονες που επανεκτίμησαν μέρος ενός κρανίου που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1983 στο νοτιοανατολικό Νέο Μεξικό κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το απολίθωμα αντιπροσωπεύει ένα νέο είδος Τυραννόσαυρου -του τρομερού κορυφαίου θηρευτή της δυτικής Βόρειας Αμερικής στο λυκόφως της εποχής των δεινοσαύρων- που προηγήθηκε του μυθικά διάσημου T. rex.

Οι λεπτές διαφορές από τον Tyrannosaurus rex που παρατηρήθηκαν στο κρανίο δικαιολογούν την αναγνώριση του δεινοσαύρου ως ξεχωριστό είδος με την ονομασία Tyrannosaurus mcraeensis που έζησε αρκετά εκατομμύρια χρόνια πριν από τον T. rex και ήταν συγκρίσιμο σε μέγεθος, δήλωσαν οι ερευνητές την Πέμπτη. Το κρανίο είχε προηγουμένως αναγνωριστεί ως T. rex.

Άλλοι ερευνητές εξέφρασαν αμφιβολίες ότι πρόκειται για ένα νέο είδος Τυραννόσαυρου, λέγοντας ότι οι διαφορές μεταξύ αυτού και άλλων κρανίων του T. rex δεν είναι αξιοσημείωτες και ότι το συμπέρασμα της μελέτης ότι το απολίθωμα χρονολογείται πριν από 71-73 εκατομμύρια χρόνια είναι αμφιλεγόμενο.

Ο T. rex είναι το μοναδικό είδος του γένους (μια ευρύτερη ομαδοποίηση συγγενικών οργανισμών από ό,τι ένα είδος) Τυραννόσαυρου που έχει αναγνωριστεί από τότε που ο δεινόσαυρος περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1905. Τα απολιθώματα του T. rex χρονολογούνται στα δύο εκατομμύρια χρόνια πριν από την πρόσκρουση ενός αστεροειδούς στη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, που καταδίκασε τους δεινόσαυρους.

Τα πρώτα τμήματα του κρανίου του Νέου Μεξικού βρέθηκαν κοντά στη βάση του Kettle Top Butte το 1983, ενώ αργότερα ανακαλύφθηκαν και άλλα.

Ο παλαιοντολόγος Άντονι Φιορίλο, εκτελεστικός διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και Επιστήμης του Νέου Μεξικού και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports, δήλωσε ότι έχει συλλεχθεί περίπου το 25% του κρανίου. Το μεγαλύτερο μέρος του και οι άνω γνάθοι λείπουν.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η ύπαρξη του T. mcraeensis αλλάζει την κατανόηση της προέλευσης του Τυραννόσαυρου. Οι ερευνητές είπαν ότι ο T. mcraeensis ήταν μεγαλύτερος από άλλους στενούς συγγενείς του Τυραννόσαυρου που κατοικούσαν στη βόρεια Βόρεια Αμερική πριν από τον T. rex, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα γιγάντια είδη αυτής της ομάδας εξελίχθηκαν εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα και προήλθαν από τη νότια Βόρεια Αμερική.

Το θέμα των πιθανών νέων ειδών Τυραννόσαυρου είναι αμφιλεγόμενο. Ορισμένοι ερευνητές το 2022 πρότειναν την ύπαρξη τριών ειδών Τυραννόσαυρου, βασιζόμενοι σε παραλλαγές των μηριαίων οστών και των δοντιών μεταξύ των απολιθωμάτων. Άλλοι ερευνητές διαφώνησαν, θεωρώντας ανεπαρκή τα στοιχεία.

Φωτογραφία: Καλλιτεχνική αναπαράσταση του πρόσφατα αναγνωρισμένου είδους δεινοσαύρου Tyrannosaurus mcraeensis, βασισμένη σε μερικό απολίθωμα κρανίου που συλλέχθηκε στο Νέο Μεξικό, ΗΠΑ/Sergei Krasinski

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back