Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η εποχή του τυραννόσαυρου

Εικόνα του άρθρου Η εποχή του τυραννόσαυρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/12/2020, 16:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πριν από 50 χρόνια, παρά δύο μέρες, οι T.Rex έβγαλαν το πρώτο τους άλμπουμ, που ταυτόχρονα ήταν και το… πέμπτο.

Το «T.Rex» ήταν ο πρώτος δίσκος που ο Μαρκ Μπόλαν, ο πρόωρα χαμένος «σκληρός Μπόουι» κυκλοφορούσε με αυτό το όνομα μπάντας, συντομεύοντας το Tyrannosaurus Rex.

Ήταν όμως και το πρώτο που σηματοδότησε την αλλαγή πορεία του συγκροτήματος, το οποίο σε λιγότερο από ένα χρόνο θα κυκλοφορούσε το Electric Warrior, επανακαθορίζοντας τα σύνορα του glam rock και διδάσκοντας μερικά πραγματάκια ακόμα και στον Μπόουι.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή:

Οι T.Rex ήταν βασικά ο Μπόλαν και ο Μίκι Φιν, μαζί (τότε) με τον Τόνι Βισκόντι, ίσως το μεγαλύτερο εν ζωή (και εκτός φυλακής…) παραγωγό του ροκενρόλ σήμερα, ο οποίος έπαιζε και μπάσο σε κάποια από τα κομμάτια του άλμπουμ.

Ο δίσκος δεν εξαπέλυε ακόμα το εκτυφλωτικό ταμπεραμέντο του Μπόλαν, ωστόσο έδινε μερικά σαφή δείγματα, τα οποία ο Βισκόντι, έχοντας και την εμπειρία της συνεργασίας με τον Μπόουι, τα διέκρινε καθαρά.

Το T.Rex ήταν κάτι σαν το κατώφλι από τις φολκ ψυχεδελικές μέρες, στις πριζωμένες στραφταλιζέ νύχτες της μπάντας. Είχε, από συνθέσεις που παρέπεμπαν στα έπη του Τόλκιν (ένας τύπος που είχε περάσει από το συγκρότημα λεγόταν… Πέρεγκριν Τουκ), μέχρι το Jewel που αργότερα διασκεύασε η Siouxsie, καθώς και κομμάτια από τις προηγούμενες μπάντες του Μπόλαν, όπως και ένα που… δεν περιλαμβανόταν, ήταν όμως η επιτυχία του δίσκου: Ride like a White Swan.

Παρότι τα πράγματα δεν ήταν ακόμα εντελώς ξεκάθαρα, το T.Rex ήταν μια σαφής προειδοποίηση για τον κομήτη που θα ακολουθούσε και θα συντριβόταν, μαζί με τον Μπόλαν, στις 16 Σεπτεμβρίου του 1977…



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back