Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το νέο ΕΣΠΑ των 426 εκατ. ευρώ

Εικόνα του άρθρου Το νέο ΕΣΠΑ των 426 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/11/2022, 18:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του νέου επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2021-2027» προσδοκά ότι θα είναι σε θέση να προχωρήσει στις πρώτες προκηρύξεις-προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Το νέο ΕΣΠΑ της Ηπείρου είναι μεγαλύτερο από το προηγούμενο. Στο ταμείο του θα έχει 426,1 εκατ. ευρώ. Το προηγούμενο ΕΣΠΑ –και τρέχον που «κλείνει» στα τέλη του 2023- είχε 337 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα έχει «απορροφήσει» το 84% των πόρων.

Οι προτεραιότητες του νέου ΕΣΠΑ, μαζί με την κατανομή των πόρων, όπως παρουσιάστηκαν στην 1η επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος, που έγινε σήμερα στο ξενοδοχείο Du Lac, έχουν ως εξής:

1.Ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας μέσω της αξιοποίησης της έρευνας και της καινοτομίας, 54,1 εκατ. ευρώ

2A.Προώθηση της αειφορίας και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, 73,5 εκατ. ευρώ

2Β. Προώθηση της βιώσιμης πολυτροπικής αστικής κινητικότητας, 12,5 εκατ. ευρώ

3.Ενίσχυση της κινητικότητας, 37,7 εκατ. ευρώ

4A.Ενίσχυση υποδομών στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής, 55,9 εκατ. ευρώ

4Β. Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και του ανθρώπινου δυναμικού, 108 εκατ. ευρώ

5. Στήριξη της βιώσιμης και ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης, 76,3 εκατ. ευρώ

6. Τεχνική Βοήθεια (ΕΚΤ+), 2,3 εκατ. ευρώ

7. Τεχνική ΄Βοήθεια (ΕΤΠΑ), 5,6 εκατ. ευρώ

Το ΕΚΤ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το ΕΤΠΑ-Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης είναι τα δύο ευρωπαϊκά ταμεία του ΕΣΠΑ.

Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης, με τη συμμετοχή και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκος έδωσε έμφαση σε δύο πράγματα: στην κοινωνική διάσταση του ΕΣΠΑ, λέγοντας ότι «συνολικά για τις κοινωνικές υπηρεσίες διατίθενται σε όλες τις Περιφέρειες 1,8 εκατ. ευρώ», και στην ανάγκη να κλείσουν οι εκκρεμότητες με τους βιολογικούς καθαρισμούς σε οικισμούς γ’ προτεραιότητας (άνω των 2000 κατοίκων).

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου (και πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης) μίλησε επιγραμματικά για τις κατευθύνσεις του νέου ΕΣΠΑ: έρευνα-επιχειρηματικότητα, περιβάλλον, ενέργεια, κινητικότητα, κοινωνική συνοχή και επιχείρησε να δώσει το νέο στίγμα για το επακόλουθο ΕΣΠΑ, εισάγοντας… τον όρο «βιώσιμη-αξιοβίωτη αειφορική ανάπτυξη». «Θέλουμε αξιοβίωτη αειφορική ανάπτυξη. Ναι μεν αειφορική αλλά και να αξίζει να τη βιώσεις. Να μην είναι μουσειακό είδος» είπε χαρακτηριστικά, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back