Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άλμα 4%, καθώς η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση των Παλαιστινίων μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ.
Το αργό μπρεντ αυξήθηκε κατά 3,10 δολάρια ή 3,67% στα 87,68 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate βρισκόταν στα 86,05 δολάρια το βαρέλι, αυξημένο κατά 3,26 δολάρια ή 3,94%.
Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου ανέτρεψε την πτωτική τάση της περασμένης εβδομάδας -τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Μάρτιο- κατά την οποία το Brent υποχώρησε περίπου 11% και το WTI υποχώρησε περισσότερο από 8% εν μέσω ανησυχιών για τα υψηλά επιτόκια και τον αντίκτυπό τους στην παγκόσμια ζήτηση.
Καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι σημαντικός πετρελαϊκός παίκτης. Το Ισραήλ διαθέτει δύο διυλιστήρια πετρελαίου με συνολική δυναμικότητα σχεδόν 300.000 βαρέλια την ημέρα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, η χώρα διαθέτει «σχεδόν καθόλου παραγωγή αργού πετρελαίου και συμπυκνωμάτων». Με παρόμοιο τρόπο, τα παλαιστινιακά εδάφη δεν παράγουν πετρέλαιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της EIA.
Ωστόσο, η σύγκρουση βρίσκεται στο κατώφλι μιας βασικής περιοχής παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου για τους παγκόσμιους καταναλωτές.
«Το ασφάλιστρο κινδύνου για το πετρέλαιο αυξάνεται λόγω της προοπτικής μιας ευρύτερης πυρκαγιάς που θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε κοντινές μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία», δήλωσε στο Reuters ο ενεργειακός αναλυτής Σαούλ Κάβονιτς.
Μιλώντας, επίσης στο BBC, εξήγησε ότι «η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει εξαιτίας της προοπτικής μίας ευρύτερης ανάφλεξης, που θα μπορούσε να διαχυθεί στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία». Ο ίδιος προειδοποίησε πως περίπου το 1/5 των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου θα μπορούσαν να «γίνουν όμηροι», εάν υπάρξουν προβλήματα στα Στενά του Ορμούζ – μία ζωτικής σημασίας αρτηρία του παγκόσμιου εμπορίου.
«Εάν η σύγκρουση περιβάλλει το Ιράν... κινδυνεύει έως και το 3% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου. Και αν προκύψει μια ευρύτερη σύγκρουση που θα καταλήξει να επηρεάσει τη διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ, περίπου το 20% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου θα μπορούσε να τεθεί σε ομηρία», δήλωσε ο Κάβονιτς.
Με πληροφορίες από CBNC, Reuters, BBC