πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Νέες εκρήξεις ηφαιστείου στην Ισλανδία

Εικόνα του άρθρου Νέες εκρήξεις ηφαιστείου στην Ισλανδία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/08/2024, 10:17
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ένα ηφαίστειο στη νοτιοδυτική Ισλανδία εξερράγη την Πέμπτη, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία, εκτοξεύοντας πυρακτωμένη λάβα και καπνό στην έκτη έκρηξή του από τον Δεκέμβριο.

Το συνολικό μήκος της ρωγμής ήταν περίπου 3,9 χιλιόμετρα και είχε επεκταθεί κατά 1,5 χιλιόμετρο σε περίπου 40 λεπτά, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας, η οποία είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση των ηφαιστείων.

Οι ζωντανές μεταδόσεις από το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρέικιανες έδειχναν λαμπερή καυτή λάβα να εκτοξεύεται από το έδαφος, με τα έντονα κίτρινα και πορτοκαλί χρώματά της να έρχονται σε έντονη αντίθεση με τον σκοτεινό νυχτερινό ουρανό.

«Ο αντίκτυπος περιορίζεται σε μια τοπική περιοχή κοντά στο σημείο της έκρηξης. Δεν αποτελεί απειλή για τη ζωή και η κοντινή περιοχή εκκενώθηκε», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ισλανδίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης X.

Η λάβα δεν ρέει προς το κοντινό ψαροχώρι Γκρίνταβικ, του οποίου οι περίπου 4.000 κάτοικοι έχουν ως επί το πλείστον εγκαταλείψει από τον Νοέμβριο, ανέφερε η Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η έκρηξη έλαβε χώρα στη σειρά κρατήρων Sundhnukar ανατολικά του βουνού Sylingafell, επικαλύπτοντας εν μέρει τις άλλες πρόσφατες εκρήξεις στη χερσόνησο Ρέικιανες, σε ένα ηφαιστειακό σύστημα που δεν έχει κεντρικό κρατήρα αλλά εκρήγνυται ανοίγοντας γιγαντιαίες ρωγμές στο έδαφος.

Μελέτες είχαν δείξει συσσώρευση μάγματος στο υπέδαφος, γεγονός που οδήγησε σε προειδοποιήσεις για νέα ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή που βρίσκεται νότια της πρωτεύουσας της Ισλανδίας, Ρέικιαβικ.

Η πιο πρόσφατη έκρηξη στη χερσόνησο Ρέικιανες, όπου ζουν περίπου 30.000 άνθρωποι ή σχεδόν το 8% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, έληξε στις 22 Ιουνίου, αφού εκτόξευσε σιντριβάνια λιωμένου βράχου για 24 ημέρες.

Οι εκρήξεις δείχνουν την πρόκληση που αντιμετωπίζει το νησιωτικό έθνος των σχεδόν 400.000 κατοίκων, καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η χερσόνησος Ρέικιανες θα μπορούσε να αντιμετωπίσει επαναλαμβανόμενες εκρήξεις για δεκαετίες ή ακόμη και αιώνες.

Φωτογραφία: Icelandic Met Office/Icelandic Ministry for Foreign Affairs/X

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back