Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στα αρτοποιεία

Εικόνα του άρθρου Νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στα αρτοποιεία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/05/2019, 23:12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπογράφηκε η νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας με τους εργοδότες στα αρτοποιεία που ρυθμίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα αρτοποιεία όλης της χώρας με Π.Κ. 8/22-05-2019.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), «μετά από ένα βραχύ διάστημα διαπραγματεύσεων, επήλθε κατ' αρχήν μια ουσιαστική αποτύπωση θεσμικών αλλά και οικονομικών όρων σε έναν κλάδο όπου η αγορά εργασίας κινούταν στα όρια της απόλυτης απορύθμισης κάθε έννοιας εργασιακού δικαιώματος. Είναι σημαντικό δε, ότι στη σύμβαση εντάσσονται για πρώτη φορά ειδικότητες που ενώ υφίστανται λόγω της εξέλιξης των επιχειρήσεων των αρτοποιών, σε πολυκαταστήματα, δεν καλύπτονταν από ουδεμία Κ.Σ.Σ.Ε., όπως σερβιτόροι, μπουφετζήδες, τεχνίτες ζαχαροπλάστες κ.α.».

Στη ρύθμιση υπάγεται το πάσης φύσεως προσωπικό των αρτοποιείων στα καταστήματα των οποίων λειτουργεί τμήμα κουζίνας, καφετέριας, πιτσαρίας, εργαστηρίων ζαχαροπλαστικής και λοιπών μικτών ή συναφών τοιούτων και ειδικότερα του Ψήστη, του Τεχνίτη πιτσαρίας, Τεχνίτη Ζαχαροπλαστικής και του Βοηθού αυτών, του Μπουφετζή και του Σερβιτόρου.

Τα κατώτατα όρια των βασικών μηνιαίων μισθών των εργαζομένων των παραπάνω ειδικοτήτων, ορίζονται ως εξής: 

Ψήστης 660 ευρώ, Τεχνίτης πιτσαρίας 660 ευρώ, Τεχνίτης Ζαχαροπλαστικής 660 ευρώ, Σερβιτόρος Αμείβεται με βάση το άρθρο 54 του Ν. 2224/1994, Μπουφετζής 660 ευρώ, Βοηθοί των ανωτέρω 650 ευρώ.

Στους υπαγόμενους στην παρούσα χορηγούνται και τα κάτωθι επιδόματα υπολογιζόμενα επί των βασικών μισθών τους: Γάμου σε ποσοστό 10% και ανθυγιεινής εργασίας στους τεχνίτες ζαχαροπλαστικής και εν γένει στους απασχολούμενους στην Παρασκευή και έψησιν εδεσμάτων σε ποσοστό 10%.

Με τη ΣΣΕ καθιερώνονται, πέραν των προβλεπομένων αργιών, ως εξαιρέσιμες ημέρες η Καθαρά Δευτέρα και η 1η Ιανουαρίου του έτους, καθώς και οι 40 ώρες εργασίας σε όλα τα καταστήματα.

Η Ισχύς της ΣΣΕ αρχίζει από την 06-03-2019 και λήγει την 05-03-2021.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back