Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Νέα πρόεδρος η Σταυρούλα Μπραΐμη

Εικόνα του άρθρου Νέα πρόεδρος η Σταυρούλα Μπραΐμη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/05/2021, 15:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από τη θέση της αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Εμπορίου στο αξίωμα της προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου. Η Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση είναι η νέα πρόεδρος, με τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη να δείχνει εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της και να αναβαθμίζει την πολιτική της παρουσία.

Η πρώην αντιπεριφερειάρχης (παραιτήθηκε από αυτό το αξίωμα, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία) έρχεται να αντικαταστήσει τον πρόεδρο Σταύρο Παργανά, ο οποίος είχε παραιτηθεί με αφορμή τις αντεγκλήσεις και την ανταλλαγή ύβρεων μεταξύ μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου στη συνεδρίαση της 26ης Απριλίου. 

Η υποψηφιότητα της κας Μπραΐμη ήταν η μοναδική. Προέκυψε δε, όπως είπε ο κ. Καχριμάνης, ομόφωνα από τα μέλη της παράταξης «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη» (κι όχι «Αειφόρος Ανάπτυξη» όπως εκ παραδρομής ειπώθηκε από τον κ. Καχριμάνη). Η εκλογή της έγινε με τις ψήφους της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης» και του ανεξάρτητου περιφερειακού συμβούλου Σάκη Βλέτσα. Στην τοποθέτησή της, η νέα πρόεδρος δεσμεύτηκε για «πολιτικό πολιτισμό», ενώ υπενθύμισε ότι είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Περιφερειακού  Συμβουλίου, «κάτι που τιμά όλες τις γυναίκες».

Οι υπόλοιπες παρατάξεις είτε απείχαν από την ψηφοφορία είτε αποχώρησαν ή δεν επικύρωσαν την εκλογή των νέων προσώπων. 

Εκτός από τον κ. Παργανά, είχε παραιτηθεί και ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Σακαρέλης, ο οποίος προέρχεται από την παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών». Τα καθήκοντα του νέου αντιπροέδρου αναλαμβάνει ο Δημήτρης Τρομπούκης από το «Κοινό των Ηπειρωτών».

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε με τηλεδιάσκεψη. Από την ψηφοφορία για την εκλογή των νέων προσώπων απείχε η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» του Σπ. Ριζόπουλου, όπως είχε προαναγγείλει, θέτοντας ζήτημα νομιμότητας της συνεδρίασης. 

Από τη συνεδρίαση, αποχώρησε τελικά και η παράταξη «Ήπειρος Όλον» με επικεφαλής τον Δημήτρη Δημητρίου. Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι υπήρξαν ατοπήματα για την πρόσκληση στην επίμαχη συνεδρίαση. «Η παράταξή μου έχει θιχτεί γιατί ο πολιτικός πολιτισμός των ανθρώπων που προκάλεσαν τη φασαρία, δεν έχει αποδοθεί σωστά και έντιμα. Θεωρούμε ότι δεν έχουμε καμία δουλειά σε αυτή τη διαδικασία και ως παράταξη αποχωρούμε» τόνισε. 

Θέμα νομιμότητας έθεσε εξαρχής και ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας, με το σκεπτικό ότι στη συνεδρίαση αυτή δεν θα έπρεπε να προεδρεύει η περιφερειακή σύμβουλος (που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους από την πλειοψηφούσα παράταξη) Αγνή Νάκου. Ο κ. Ζάψας κατέθεσε ένσταση επί της διαδικασίας. Η ένσταση αυτή προκάλεσε μια σειρά από τοποθετήσεις και ερμηνείες της νομοθεσίας για την εκλογή του προεδρείου, χωρίς να λείψει και η ένταση. 

Με την επίκληση της ένστασης και του ακόλουθου σκεπτικού περί άκυρης συνεδρίασης, η παράταξη του κ. Ζάψα δεν επικύρωσε την εκλογή της κας Μπραΐμη. Όπως δεν επικύρωσε και την εκλογή του μέλους της παράταξής του κ. Τρομπούκη στη θέση του αντιπροέδρου (σ.σ. η επιλογή του κ. Τρομπούκη από την παράταξη του κ. Ζάψα ήταν ομόφωνη). Ο κ. Τρομπούκης, που προτάθηκε από το «Κοινό των Ηπειρωτών» ως αξιωματική αντιπολίτευση, εκλέχτηκε δηλαδή αντιπρόεδρος με τις ψήφους της παράταξης του κ. Καχριμάνη και του ανεξάρτητου περιφερειακού συμβούλου κ. Βλέτσα. 

Η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Γιώργο Πρέντζα έθεσε επί τάπητος την πρόταση για διά ζώσης συνεδρίαση, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα της λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι ουσιώδες. Μια πρόταση που η περιφερειακή αρχή την απέρριψε, με την παράταξη να αποχωρεί. Από την ψηφοφορία απείχε και ο Κ. Νουτσόπουλος της «Ανυπότακτης Ηπείρου», ο οποίος συμφώνησε με την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ο Ζώης Γαλατάς από την «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» απουσίαζε, ενώ ο Κ. Αναγνώστου από την «Ελληνική Αυγή» απείχε από την ψηφοφορία.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, απαντώντας στην κριτική για τη νομιμότητα της συνεδρίασης, ανέφερε ότι η συνεδρίαση είναι νόμιμη και ότι για ό,τι γίνεται, έχει ερωτηθεί το υπουργείο Εσωτερικών. Δεσμεύτηκε δε ότι θα διαβιβάσει τις ενστάσεις και τις αιτιάσεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, που είναι και το αρμόδιο όργανο για την έγκριση της εκλογής του νέου προεδρείου.


* Φωτό αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back