ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με το πρόσχημα της εισαγγελικής έρευνας

Εικόνα του άρθρου Με το πρόσχημα της εισαγγελικής έρευνας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/10/2024, 15:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις 17 Οκτωβρίου συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου. Σε αυτή τη συνεδρίαση δεν συμμετέχει καμία από τις επερωτήσεις που έχουν κατατεθεί, και ιδίως αυτές που έχουν να κάνουν με τις απευθείας αναθέσεις.

Η πρόεδρος του σώματος Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση επιχειρεί να δικαιολογήσει την απόφαση να μη συζητηθούν οι επερωτήσεις. Αρχικά, στέκεται στο τυπικό μέρος της διαδικασίας, λέγοντας επί της ουσίας ότι οι τρεις επερωτήσεις που έχουν κατατεθεί, κατατέθηκαν εκπρόθεσμα, όχι δηλαδή οκτώ μέρες πριν τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ωστόσο, η ίδια η κα Μπραΐμη εξηγεί ότι οι λόγοι για τους οποίους δεν εντάχθηκαν οι επερωτήσεις στην ημερήσια διάταξη της 17ης Οκτωβρίου, ήταν ουσιαστικοί.

Ποιος ήταν ο ουσιαστικός λόγος για τη μη συζήτηση του σημαντικού θέματος των απευθείας αναθέσεων και των αναθέσεων με επίκληση του άρθρου 32 παρ.2γ;

«Για το ζήτημα των αναθέσεων η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει προς το παρόν, καθώς την τρέχουσα περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση στη Δικαιοσύνη» αναφέρεται η πρόεδρος του σώματος. Είναι γεγονός ότι η Εισαγγελία Ιωαννίνων διεξάγει μια προκαταρκτική εξέταση. Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι έχουν καταθέσει οι επικεφαλής των παρατάξεων «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιάννης Στέφος και «Ήπειρος Όλον» Στέφανος Ζούμπας. Παραμένει άγνωστο ποιοι άλλοι έχουν επισκεφθεί το Δικαστικό Μέγαρο, όπως και ποιο ακριβώς είναι το περιεχόμενο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Ωστόσο, όποια προκαταρκτική εξέταση και να γίνεται, δεν υπάρχει κανένα «απαγορευτικό» για τη διεξαγωγή πολιτικής συζήτησης γύρω από τις αναθέσεις έργων, μελετών ή υπηρεσιών στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Είναι προφανές ότι η περιφερειακή αρχή αποφεύγει την όποια συζήτηση.

Για τις απευθείας αναθέσεις έχουν καταθέσει επερωτήσεις η παράταξη του κ. Στέφου, στις 10 Οκτωβρίου, και η παράταξη του κ. Ζούμπα, στις 14 Οκτωβρίου, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση.

Υπάρχει ακόμα μια επερώτηση που κατατέθηκε από την παράταξη του κ. Στέφου στις 9 Οκτωβρίου και η οποία αφορά τη διακοπή εργασιών στον δρόμο της βόρειας εισόδου της Ηγουμενίτσας. «Για την είσοδο της Ηγουμενίτσας έχει γίνει ήδη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τη διαδικασία λογοδοσίας της περιφερειακής αρχής, ενώ όπως εξηγήθηκε στον επικεφαλής της παράταξης, υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία, για την οποία μπορεί να υπάρξει ενημέρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, χωρίς την προϋπόθεση να περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη επερώτηση» αναφέρει η κα Μπραΐμη.

Τέλος, επισημαίνει ότι «η διαδικασία έκδοσης της πρόσκλησης του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι πάντα η ίδια και δεν υπήρξε καμία απολύτως διαφοροποίηση και για τη συνεδρίαση της 17ης Οκτωβρίου».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back