ΚΟΣΜΟΣ

Νέα ένταση στις σχέσεις Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου

Εικόνα του άρθρου Νέα ένταση στις σχέσεις Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/02/2024, 10:52
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου για «άσκοπη αύξηση των εθνοτικών εντάσεων», αφού η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση του σερβικού νομίσματος και έδωσε εντολή στη σερβική μειονότητα να υιοθετήσει το ευρώ.

Οι αστυνομικές επιδρομές που διέταξε το υπουργείο Εσωτερικών της Πρίστινα σε τέσσερις οργανισμούς στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου οι οποίες πραγματοποιήθηκαν λίγες ημέρες μετά την αλλαγή νομίσματος, ενέτειναν τους φόβους για επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας. 

Σέρβοι αξιωματούχοι λένε ότι η ξαφνική κίνηση να κλείσουν οι επιχειρήσεις θα επηρεάσει αρνητικά την καθημερινή ζωή των Σέρβων που εξαρτώνται από τις κοινωνικές υπηρεσίες τους.

Η ΕΕ επέκρινε τη Δευτέρα την Πρίστινα για τη λήψη «μονομερών» μέτρων που φοβάται ότι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων με τη Σερβία, η οποία αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Επίσης, κάλεσε το Κοσσυφοπέδιο να αναβάλει την προσπάθειά του να εξαναγκάσει τις περιοχές που κυριαρχούνται από Σέρβους να υιοθετήσουν το νόμισμα του ευρώ, όπως στην υπόλοιπη χώρα, καθώς τέθηκαν σε ισχύ κανόνες που θα απαγόρευαν τη χρήση του σερβικού δηναρίου.

Το μεγαλύτερο μέρος του Κοσσυφοπεδίου χρησιμοποιεί το ευρώ, παρόλο που η χώρα δεν είναι μέλος της ΕΕ. Αλλά τμήματα του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, που κατοικούνται κυρίως από Σέρβους, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το δηνάριο. Δεκάδες χιλιάδες σε 10 δήμους εξαρτώνται από συντάξεις, μισθούς και κοινωνικές παροχές σε δηνάριο που διανέμει το Βελιγράδι.

Η διεθνής κοινότητα έχει παροτρύνει την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου να αναβάλει την πολιτική της χρήσης μόνο του ευρώ, ενώ δυτικοί πρεσβευτές στο Βελιγράδι δήλωσαν ότι ανησυχούν ιδιαίτερα για τον αντίκτυπο της ρύθμισης στα σχολεία και τα νοσοκομεία, «για τα οποία δεν φαίνεται βιώσιμη καμία εναλλακτική διαδικασία».

Το Σαββατοκύριακο, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο, Τζεφ Χοβενιέ, εξέφρασε ανησυχίες για τις προσπάθειες της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου να κατασχέσει οχήματα που μεταφέρουν σερβικά δηνάρια, τα οποία στη συνέχεια διανέμονται για «πληρωμές κοινωνικών παροχών από τη Σερβία».

Το Κοσσυφοπέδιο δήλωσε στην ΕΕ ότι θα διασφαλίσει ότι «οι νέοι κανόνες δεν θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο ούτε θα τιμωρήσουν τους πολίτες», σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Μπεσνίκ Μπισλίμι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν τις δύο χώρες να εφαρμόσουν τις συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν ο Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Οι συνομιλίες εξομάλυνσης υπό τη διαμεσολάβηση της ΕΕ απέτυχαν να σημειώσουν πρόοδο, ιδίως μετά από μια ανταλλαγή πυροβολισμών τον περασμένο Σεπτέμβριο μεταξύ μασκοφόρων Σέρβων ενόπλων και αστυνομικών του Κοσσυφοπεδίου που άφησε πίσω της τέσσερις νεκρούς και αύξησε τις εντάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3