Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησαν χθες από το Κοσσυφοπέδιο να υποχωρήσει στην αντιπαράθεση με τους Σέρβους στο βόρειο τμήμα της χώρας ή να αντιμετωπίσει «συνέπειες» από τους δυτικούς συμμάχους του.
Οι προειδοποιήσεις ήρθαν καθώς οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ και της ΕΕ ολοκλήρωσαν τις επισκέψεις τους στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία για να κατευνάσουν τις βίαιες εντάσεις που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες στρατιώτες του ΝΑΤΟ και Σέρβοι διαδηλωτές στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
Η βία ξέσπασε αφού οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου τοποθέτησαν αλβανικής καταγωγής δημάρχους στους Δήμους. Οι δήμαρχοι εξελέγησαν με ποσοστό συμμετοχής μόλις 3,5%, αφού οι Σέρβοι που αποτελούν την πλειοψηφία στην περιοχή μποϊκοτάρισαν τις τοπικές εκλογές.
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια Γκάμπριελ Εσκομπάρ δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να δώσει μεγαλύτερη αυτονομία στους δήμους με σερβική πλειοψηφία, αν θέλει να ελπίσει στην ένταξή του στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
«Οι ενέργειες που θα γίνουν ή δεν θα γίνουν θα μπορούσαν να έχουν κάποιες συνέπειες που θα επηρεάσουν τμήματα της σχέσης (μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και των Ηνωμένων Πολιτειών), δεν θέλω να φτάσω εκεί», δήλωσε ο Εσκομπάρ στα μέσα ενημέρωσης του Κοσσυφοπεδίου την Τρίτη πριν μεταβεί στο Βελιγράδι.
Ο ίδιος και ο Μίροσλαβ Λάιτσακ της ΕΕ δεν ανέφεραν αναλυτικά ποιες άλλες συνέπειες θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η αλβανόφωνη κυβέρνηση του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι, εάν δεν ικανοποιούσε τα αιτήματά τους.
«Δεν νομίζω ότι αυτά τα πράγματα επιλύονται με την άσκηση πίεσης και με την αναφορά σε συνέπειες, ακόμη και σε κυρώσεις», δήλωσε ο Κούρτι στους δημοσιογράφους την Τετάρτη και συμπλήρωσε: «Έχουμε προκλήσεις με τους απεσταλμένους της ΕΕ και των ΗΠΑ, αλλά οι διμερείς μας σχέσεις με την ΕΕ και τις ΗΠΑ είναι εξαιρετικές».
Ο Λάιτσακ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι απεσταλμένοι παρουσίασαν προτάσεις στον Κούρτι για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, προσθέτοντας ότι είχαν μια «μακρά, ειλικρινή και δύσκολη συζήτηση».
Νέες δημοτικές εκλογές
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ κάλεσαν τον Κούρτι να αποσύρει τους δημάρχους από τα αξιώματά τους και τις ειδικές αστυνομικές μονάδες που βοήθησαν στην εγκατάστασή τους από τους Δήμους.
Ζήτησαν επίσης να διεξαχθούν νέες τοπικές εκλογές στο βορρά, με συμμετοχή των Σέρβων, και να εφαρμόσει το Κοσσυφοπέδιο μια συμφωνία του 2013 για τη δημιουργία μιας ένωσης σερβικών Δήμων, ώστε να δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία στην κοινότητα αυτή.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσινγκτον ακύρωσε τη συμμετοχή της χώρας σε μια στρατιωτική άσκηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, την Defender Europe.
Ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πίτερ Στάνο, δήλωσε ότι ο Λάιτσακ θα υποβάλει έκθεση στον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος στη συνέχεια θα διαβουλευτεί με τις χώρες μέλη της ΕΕ.
Είπε ότι «μόνο τότε θα συζητήσουν πιθανά επόμενα βήματα ή μέτρα, ανάλογα με το αν τα μέρη αναλάβουν ειλικρινή και άμεσα βήματα για την αποκλιμάκωση ή όχι».
Το ΝΑΤΟ διαθέτει περίπου 4.000 στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο και διέταξε την αποστολή επιπλέον 700 ως απάντηση στην αναζωπύρωση της βίας.
Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία από την συνάντηση των Λάιτσακ (αριστερά) και Εσκομπάρ (δεξιά) με τον Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι (κέντρο)