ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία-Κοσσυφοπέδιο: Οι αλληλοκατηγορίες κρατούν ψηλά την ένταση

Εικόνα του άρθρου Σερβία-Κοσσυφοπέδιο: Οι αλληλοκατηγορίες κρατούν ψηλά την ένταση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/10/2023, 15:18
ΚΟΣΜΟΣ

Η ανάπτυξη στρατευμάτων της Σερβίας στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου θυμίζει τη συμπεριφορά της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία πριν από την εισβολή της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα κατά του Βελιγραδίου, όπως το πάγωμα του καθεστώτος υποψηφιότητάς της.

Η προειδοποίηση έρχεται μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών την Παρασκευή ότι παρακολουθούν μια ανησυχητική σερβική στρατιωτική ανάπτυξη κατά μήκος των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου που αποσταθεροποιεί την περιοχή, και το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι εγκρίνει πρόσθετες ειρηνευτικές δυνάμεις για το Κοσσυφοπέδιο.

«Ποτέ δεν υπήρξε αυτού του είδους η συγκέντρωση στρατευμάτων τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Ντονίκα Γκερβάλα-Σβαρτς σε συνέντευξή της στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Deutschlandfunk τη Δευτέρα. 

Η ίδια είπε ότι δεν ήταν μόνο η συγκέντρωση στρατευμάτων στην άκρη της πρώην νότιας επαρχίας της, την ανεξαρτησία της οποίας δεν αναγνωρίζει το Βελιγράδι, αλλά και η ρητορική της Σερβίας και οι «μέθοδοι» της που μοιάζουν με τη ρωσική συμπεριφορά απέναντι στην Ουκρανία.

Γι' αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα», δήλωσε.


Δηλώσεις Βούτσιτς

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν προτίθεται να διατάξει τις δυνάμεις του να περάσουν τα σύνορα στο Κοσσυφοπέδιο, διότι μια κλιμάκωση της σύγκρουσης θα έβλαπτε τις φιλοδοξίες του Βελιγραδίου να ενταχθεί στην ΕΕ.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι υψηλές από τότε που μια μάχη μεταξύ της αστυνομίας και ένοπλων Σέρβων που είχαν καταφύγει σε ένα μοναστήρι μετέτρεψε ένα ήσυχο χωριό στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο σε μια εικονική εμπόλεμη ζώνη πριν από 10 ημέρες.

Το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 μετά από εξέγερση ανταρτών και επέμβαση του ΝΑΤΟ το 1999, κατηγορεί τη Σερβία ότι εξοπλίζει και υποστηρίζει τους Σέρβους μαχητές.

Η Σερβία κατηγορεί το Κοσσυφοπέδιο ότι προκάλεσε τη βία επειδή δεν εφάρμοσε μια δεκαετή συμφωνία με τη μεσολάβηση της ΕΕ που προβλέπει τοπική αυτονομία για τους Σέρβους σε μια περιοχή του βορρά της χώρας όπου αποτελούν την πλειοψηφία.

«Ο Βούτσιτς δεν θα το αφήσει έτσι αν δεν ειπωθούν ξεκάθαρα λόγια και δεν δει συνέπειες για τις πράξεις του», προειδοποίησε ο Γκερβάλα-Σβαρτς, σημειώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αναστολή των κονδυλίων της ΕΕ για τη Σερβία και του καθεστώτος υποψηφιότητας της χώρας για ένταξη.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back