ΚΟΣΜΟΣ

Νέα διπλωματική κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας

Εικόνα του άρθρου Νέα διπλωματική κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/10/2017, 14:13
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα διπλωματική κρίση εκδηλώθηκε μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας λίγες μέρες μετά τη σύλληψη εργαζόμενου στο αμερικανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, με κατηγορίες περί τρομοκρατικής δράσης και συνεργασίας με αξιωματούχους που ανήκαν στο δίκτυο του Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Χθες η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει άμεσα την έκδοση βίζας για τουρισμό, ιατρικές επισκέψεις, σπουδές, επιχειρηματική δραστηριότητα και προσωρινή εργασία, εξαιρώντας μόνο τις θεωρήσεις μετανάστευσης.

Η Ουάσιγκτον δήλωσε ότι χρειάζεται να «επανεκτιμήσει τη δέσμευση της Τουρκίας για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και του προσωπικού της αμερικανικής αποστολής.»

Ώρες μετά ήρθε η απάντηση της Τουρκίας, που χρησιμοποιώντας σχεδόν ολόιδια διατύπωση ανακοίνωσε ότι σταματάει την χορήγηση μη μεταναστευτικής βίζας στους Αμερικανούς πολίτες.

Η Άγκυρα ασκεί επί σειρά μηνών πιέσεις στην Ουάσινγκτον για την έκδοση του κληρικού της Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει τις ΗΠΑ για τον υποτιθέμενο ρόλο της στην απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των Η.Π.Α. έχουν επιδεινωθεί και λόγω των διαφωνιών σχετικά με την υποστήριξη των Αμερικανών στην κουρδική ένοπλη οργάνωση YPG της Συρίας στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η Τουρκία τη θεωρεί τρομοκρατική ομάδα και προέκταση του ΡΚΚ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back