Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα, αυστηρότερα, μέτρα παίρνει η Ιταλία

Εικόνα του άρθρου Νέα, αυστηρότερα, μέτρα παίρνει η Ιταλία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/03/2020, 01:28
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα δραστικά μέτρα λαμβάνει η Ιταλία, αφότου ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σήμερα στους 827 (από 631 την Τρίτη) και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται πλέον στις 12.462. Με νέο τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε την αναστολή όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων για 15 ημέρες. Την περίοδο αυτή, θα λειτουργούν μόνο τα φαρμακεία, οι βασικές δημόσιες μεταφορές και τα καταστήματα τροφίμων.

Λουκέτο, σύμφωνα με τον Κόντε, θα μπει σε μπαρ, κομμωτήρια και σε εστιατόρια που δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα τηρείται απόσταση ενός μέτρου μεταξύ των πελατών.

«Ζητάμε την αύξηση της τηλε-εργασίας, ενώ οι βιομηχανίες πρέπει να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι δημόσιες μεταφορές και άλλες βασικές υπηρεσίες, όπως τα ταχυδρομεία. Ο κανόνας παραμένει ο ίδιος: περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας όσο μπορούμε. Βέβαια, έχουμε επίγνωση ότι μόλις αρχίσαμε να αλλάζουμε τις συνήθειές μας και ότι για να δούμε αποτέλεσμα, θα χρειαστούν περίπου δυο εβδομάδες. Ακόμη και αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, δεν σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε και άλλα μέτρα. Σύντομα, δε, θα ορίσω ειδικό επίτροπο για την διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στον τομέα της υγείας. Αν όλοι μας σεβαστούμε τους κανόνες αυτούς, θα βγούμε πιο γρήγορα από την κατάσταση συναγερμού. Η συλλογικότητα είναι και η δύναμη της χώρας μας», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Την ανάγκη για αυστηρότερα μέτρα τόνισε σήμερα και ο  περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα, σημειώνοντας πως καταγράφηκαν επιπλέον 1.500 κρούσματα κοροναϊού μόνον στην περιοχή αυτή.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια, υπογράμμισε ότι σε πέντε ημέρες οι μονάδες εντατικής θεραπείας θα είναι, πιθανότατα, υπερπλήρεις. Πρόσθεσε, δε, ότι μέχρι τις 15 Απριλίου, μόνο στην περιφέρεια Βένετο, αν δεν ανακοπεί ο μέχρι τώρα ρυθμός διάδοσης του ιού, τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν τα δυο εκατομμύρια.

Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ιταλία έχουν τεθεί σε υποχρεωτικό περιορισμό από την Τρίτη, μετά τα έκτακτα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση τη Δευτέρα το βράδυ. Ο Κόντε τόνισε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ότι «δεν υπάρχει πλέον χρόνος» και γι’ αυτό η Ιταλία παίρνει στα χέρια της το μέλλον της κάνοντας το «μένω σπίτι» υποχρεωτικό μέτρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back