Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

«Ανοιχτό» και το ναυάγιο των Συβότων

Εικόνα του άρθρου «Ανοιχτό» και το ναυάγιο των Συβότων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2021, 21:25
ΗΠΕΙΡΟΣ

Απελευθερώνονται οι οργανωμένες και καθοδηγούμενες καταδύσεις σε 91 ναυάγια πλοίων και αεροπλάνων, σύμφωνα με γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, τα ναυάγια αποδίδονται στην καταδυτική κοινότητα για καταδύσεις αναψυχής.

Στον κατάλογο του υπουργείου Πολιτισμού συμπεριλαμβάνονται ένα ναυάγιο στα Σύβοτα και άλλα επτά στο Ιόνιο. 

Στα Σύβοτα, οι λάτρεις της κατάδυσης μπορούν να βουτήξουν στα 63 μέτρα και να δουν από κοντά το βρετανικό ναρκαλιευτικό H.M.S. Regulus (J 327). Το πολεμικό πλοίο βυθίστηκε την 12η Ιανουαρίου 1945 κατόπιν πρόσκρουσης σε νάρκη.

«Τα επιλεγμένα ναυάγια από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, ανήκουν σε μεταλλικά πλοία και αεροσκάφη τα οποία βυθίστηκαν από το 1868 έως και το 1970 -τα περισσότερα από την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου- και βρίσκονται σε βάθη που κυμαίνονται από 10 έως και 120 μέτρα. Ο βαθμός τεκμηρίωσής τους δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις ο ίδιος. Μεταξύ των 91 αυτών ναυαγίων συμπεριλαμβάνονται ναυάγια, τα οποία βρίσκονται ήδη υπό καθεστώς εντατικής διερεύνησης από την Εφορεία και ναυάγια για τα οποία υπάρχουν λεπτομερείς αναφορές και στα οποία έχουν πραγματοποιηθεί εκτενείς φωτογραφικές σαρώσεις και κινηματογραφήσεις. Τέλος, για κάποια ναυάγια διατίθεται ελάχιστο υλικό τεκμηρίωσης, κυρίως λόγω του μεγάλου βάθους ή των συνθηκών θολερότητας της θάλασσας στις περιοχές όπου βρίσκονται».

Τα επτά ναυάγια στο Ιόνιο είναι: 

-Ιταλική κανονιοφόρος Pellegrino Matteucci: Βυθίστηκε πλησίον της Άκρας Δουκάτο της Λευκάδας, από πρόσκρουση σε νάρκη, την 21η Μαΐου 1941. Μέγιστο βάθος 95 μέτρα. Πολεμικό σκάφος.

-Υποβρύχιο Περσέας,(HMS Perseus-N36), στην Κεφαλλονιά: Βυθίστηκε την 6η Δεκεμβρίου 1941, κατόπιν πρόσκρουσης σε ιταλική νάρκη. Μέγιστο βάθος 52 μέτρα. Πολεμικό πλοίο.

-Junkers Ju 88 στην Κέρκυρα: Προσθαλασσώθηκε, λόγω βλάβης, πιθανότητα την 26η Ιουνίου 1941, ανοιχτά από τον Άγιο Στέφανο ΒΔ Κέρκυρα. Μέγιστο βάθος 26 μέτρα. Πολεμικό αεροσκάφος.

-ΣΑΡΑ, Οθωνοί: Βυθίστηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1925. Μέγιστο βάθος 35 μέτρα.

-SS Αrdena, sthn Κεφαλλονιά: Επιβατηγό ατμόπλοιο, βυθίστηκε στο στενό του Αργοστολίου, στις 23 Οκτωβρίου 1943, κατόπιν πρόσκρουσης σε νάρκη. Μέγιστο βάθος 32 μέτρα.

-Junkers Ju 88, Ιθάκη: Κατέπεσε, στο νοτιοανατολικό άκρο της Ιθάκης, κοντά στο ακρωτήρι Άγ. Ιωάννης. Το συμβάν κατάρριψης δεν έχει ταυτοποιηθεί από αρχειακή έρευνα. Ωστόσο, χρονολογείται μεταξύ των ετών 1940-1944. Σώζεται σε τρία αποσπασμένα μεταξύ τους τμήματα σε βάθη 21, 23 και 35 μέτρα.

-Carinthia V. στην Κεφαλλονιά: Yacht που βυθίστηκε το 1971 στο νοτιοανατολικό τμήμα της Κεφαλλονιάς. Μέγιστο βάθος 64 μέτρα.

Δείτε εδώ ολόκληρο τον κατάλογο ανά Περιφέρεια

Φωτογραφία: Υπουργείο Πολιτισμού/Junkers Ju 88

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back