ΕΛΛΑΔΑ

Ναυάγιο της Πύλου: Βραβείο στο Solomon για τη δημοσιογραφική έρευνα

Εικόνα του άρθρου Ναυάγιο της Πύλου: Βραβείο στο Solomon για τη δημοσιογραφική έρευνα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/10/2023, 11:51
ΕΛΛΑΔΑ

Το ευρωπαϊκό βραβείο δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia, που θεσπίστηκε, με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη μνήμη της μαλτέζας δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε, κέρδισε η συνεργατική έρευνα των Solomon, #Forensis, #TheGuardian και #ARD για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.

Η έρευνα φέρει τον τίτλο «Μπροστά στις κλειστές κάμερες των Αρχών: Πεθαίνοντας στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου», αφορά το ναυάγιο της Πύλου την 14η Ιουνίου 2023 (μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ)

Στις 16 Οκτωβρίου 2017, η Δάφνη Καρουάνα Γκαλίτζια, η οποία είχε κάνει εκτενή έρευνα για τα Panama Papers, δολοφονήθηκε με την ενεργοποίηση εκρηκτικού μηχανισμού που είχε τοποθετηθεί κάτω από το κάθισμα του αυτοκινήτου της έξω από το σπίτι της στο Μπίντνιζα της Μάλτας.

Την έρευνα, από το Solomon, υπογράφουν οι Ηλιάνα Παπαγγελή, Σταύρος Μαλιχούδης και Κορίνα Πετρίδη.

Το ναυάγιο οδήγησε στο θάνατο περίπου 600 ανθρώπους. Ο ρόλος του ελληνικού λιμενικού ελέγχεται πολλαπλά και επιζώντες του ναυαγίου καταγγέλλουν τους χειρισμούς του.

Το πόσο ενόχλησε η συγκεκριμένη έρευνα την κυβέρνηση και τον προπαγανδιστικό της μηχανισμό, αποτυπώνεται στην απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, να πάρει από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων το κτίριο της οδού Ερμού στην Αθήνα, με αφορμή το γεγονός ότι ο Σύλλογος φιλοξένησε εκεί μια εκδήλωση για το ναυάγιο της Πύλου.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back