ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Προσοχή στους ανέμους, χωρίς πανικούς

Εικόνα του άρθρου Προσοχή στους ανέμους, χωρίς πανικούς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/09/2018, 18:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι άνεμοι, μετά από ένα μικρό πρωινό διάλειμμα, επέστρεψαν δριμύτεροι και στα Γιάννενα. Η πυροσβεστική έχει κληθεί κάποιες φορές, κυρίως για να κόψει δέντρα που είτε έγειραν επικίνδυνα, είτε είναι πολύ κοντά σε σπίτια και καλώδια ρεύματος.

Έχουν σημειωθεί και κάποιες στιγμιαίες διακοπές ρεύματος στην πόλη, ενώ γενικά, η κατάσταση απέχει ακόμα από τις εντάσεις που παρατηρούνται π.χ. στην Αθήνα.

Ωστόσο, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επισείει την προσοχή στις υπηρεσίες και στους πολίτες, καθώς τα καιρικά φαινόμενα θα κορυφωθούν τις επόμενες ώρες-μέρες.

Η προσοχή πάντως, δεν σημαίνει και πανικός. Τα φαινόμενα, προς το παρόν, είναι μικρότερης έντασης από σχετικά πρόσφατα που έχουν πλήξει την πόλη.

Το Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προβλέπει τα εξής για Πέμπτη-Παρασκευή και Σάββατο:

  • Σήμερα Πέμπτη, οι άνεμοι θα πνέουν έως ισχυροί. Μέχρι τις 20.00 υπάρχει πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων από το RISKMED για ισχυρούς ανέμους στην περιοχή των Ιωαννίνων, ενώ σύμφωνα με το σύστημα OFIDIA η μεγάλη ένταση αναμένεται σήμερα, το απόγευμα και το βράδυ.
  • Για αύριο Παρασκευή προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες και ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί.
  • Όλα θα καταλαγιάσουν το Σάββατο, με τους ανέμους να πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Επειδή όμως το κύμα κακοκαιρίας θα πλήξει περισσότερο άλλες περιοχές της χώρας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί υπηρεσίες και πολίτες να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και πρόνοιας, για να μην υπάρξουν κίνδυνοι για τους ανθρώπους και ζημιές.

Η δε ΕΜΥ έχει εκδώσει δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων , με την Ήπειρο να μην επηρεάζεται τόσο πολύ: .

Οι θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7-9 μποφόρ που πνέουν στο βόρειο Ιόνιο, τα ανατολικά ηπειρωτικά και σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ) τοπικά στο Αιγαίο και το νότιο Ιόνιο, σταδιακά μέχρι το βράδυ θα σημειώσουν μικρή εξασθένηση από βορρά προς νότο, αλλά στα νότια πελάγη (νότιο Ιόνιο, θάλασσα Κυθήρων) θα διατηρηθεί η ένταση τους (9-10 μποφόρ).

Από το απόγευμα οι βροχές που σημειώνονται στα νότια θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, το νότιο Ιόνιο και την Κρήτη όπου τη νύχτα θα ένιαι κατά τόπους ισχυρές.

Αύριο Παρασκευή, προβλέπονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο (κυρίως στην ανατολική και τη νότια) και την Κρήτη. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις Κυκλάδες και προς το μεσημέρι στην ανατολική Στερεα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως στο Αιγαίο 6-7 και το πρωί τοπικά 8 μποφόρ, και στο Ιόνιο 8 με 9 και το πρωί τοπικά 10. Βαθμιαία μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα πνέουν με ένταση στο Ιόνιο 6-7 και στο Αιγαίο 5-6 μποφόρ.

Το Σάββατο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν, με κύρια χαρακτηριστικά:

  • Tις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα.
  • Tη σταδιακή επικράτηση νότιων ανέμων, οι οποίοι στο νότιο Ιόνιο μέχρι το μεσημέρι, θα φτάσουν τα 8-9 μποφόρ.
  • Την Κυριακή, τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν την κεντρική και νότια χώρα. Νότιοι άνεμοι, πολύ θυελλώδεις και πιθανώς σε επίπεδο θύελλας, έντασης 9-10 μποφόρ, θα πνέουν στα νότια πελάγη.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back