Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις για τη CETA

Εικόνα του άρθρου Ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις για τη CETA
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/10/2016, 11:00
ΚΟΣΜΟΣ

Σε… ναυάγιο οδηγήθηκαν χθες οι συζητήσεις ανάμεσα στην Καναδή υπουργό εμπορίου και την τοπική κυβέρνηση στη γαλλόφωνη περιφέρεια της Βαλλονίας στο Βέλγιο.

Εμφανώς απογοητευμένη η υπουργός Εμπορίου του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις που ήταν σε εξέλιξη με το Βέλγιο προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου Ceta μεταξύ της χώρας της και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπιστώνοντας την «ανικανότητα» των Ευρωπαίων να επικυρώσουν αυτή τη συνθήκη.

«Είναι προφανές για μένα και τον Καναδά ότι η ΕΕ δεν είναι τώρα ικανή να έχει μία διεθνή συμφωνία ακόμα και με μία χώρα που έχει τις ίδιες αξίες όπως οι ευρωπαϊκές με τις καναδικές. Ο Καναδάς είναι απογοητευμένος, εγώ προσωπικά είμαι πολύ απογοητευμένη» είπε σε τόνο φορτισμένο συναισθηματικά.

Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Βαλλονίας Πωλ Μανιέτ, από την πλευρά του, ξεκαθάρισε ότι δεν θα κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές που εξαρχής είχε θέσει για να πει το ναι.

«Σε αυτό το στάδιο το κείμενο δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Ξεκαθαρίσαμε όσο πιο ανοιχτά μπορούμε εδώ και πάνω από ένα χρόνο, ότι έχουμε πρόβλημα με το μηχανισμό διαιτησίας και το γεγονός ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από πολυεθνική εταιρεία με έδρα τον Καναδά που δεν έχει σχέση με την καναδική κοινωνία. Θεωρούμε ότι η πρόοδος που έχει γίνει δεν είναι επαρκής» δήλωσε σχετικά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, δεν εγκαταλείπει τα όπλα. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θεωρεί ότι αυτό είναι το τέλος της διαδικασίας που ανοίγει το δρόμο για την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας που επετεύχθη ανάμεσα στην ΕΕ και τον Καναδά».

Από την πλευρά της η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ από το twitter, είπε ότι έγινε αρκετή πρόοδος όσον αφορά την κάλυψη των σημείων που ανησυχούν τους Βαλλόνους και ότι πιστεύει ειλικρινά ότι δεν είναι αυτό το τέλος της διαδικασίας.

Η υπογραφή της συνθήκης είναι προγραμματισμένη για τις 27 Οκτώβρη στις Βρυξέλλες αλλά είναι ακόμα αμφίβολο αν τελικά θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος ΕΕ- Καναδά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back