Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Νανοσώματα: Το νέο όπλο κατά του κορονοϊού;

Εικόνα του άρθρου Νανοσώματα: Το νέο όπλο κατά του κορονοϊού;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/11/2020, 13:03
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ένα νέο όπλο στη μάχη κατά της πανδημικής νόσου Covid-19 μπορεί να αποτελέσουν στο μέλλον τα νανοσώματα ή νανοσωματίδια, που μπορούν να παραχθούν μαζικά πιο φθηνά σε σχέση με τα μονοκλωνικά αντισώματα, και τα οποία προσδένονται σφιχτά στην προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού SARS-CoV-2, εξουδετερώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ικανότητά του να μολύνει τα κύτταρα των ανθρώπων.

Δύο νέες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Science», παρουσιάζουν δύο διαφορετικών ειδών πολλά υποσχόμενα νανοσώματα. Πιο γνωστά μέχρι σήμερα είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα, που επίσης προσδένονται στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού, όμως πρέπει να παραχθούν μέσα σε κύτταρα θηλαστικών ζώων και μετά να χορηγηθούν ενδοφλέβια. 

Αντίθετα, τα πολύ μικρότερα νανοσώματα, τα οποία είναι πιο σταθερά και πιο αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση του ιού, μπορούν να παραχθούν πιο μαζικά και εύκολα μέσα σε βακτήρια ή μύκητες μέσω τεχνικών βιοτεχνολογίας και μετά να χορηγηθούν ακόμη και από το στόμα μέσω αερολύματος.

Η μία ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Μάικλ Σουφ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και του Ιατρικού Ινστιτούτου Χάουαρντ Χιουζ στο Σαν Φρανσίσκο, παρουσίασε συνθετικά νανοσώματα που παράγονται με τη βοήθεια μυκήτων. 

Η δεύτερη ομάδα, με επικεφαλής τη Γιουφέι Σιάνγκ του Τμήματος Κυτταρικής Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, ανακοίνωσε τη δημιουργία βιολογικών (όχι συνθετικών) νανοσωμάτων, τα οποία απομονώνονται αρχικά από το ζώο λάμα και στη συνέχεια παράγονται μαζικά και γρήγορα με τη βοήθεια μικροβίων.

Και τα δύο είδη νανοσωμάτων, όπως έδειξαν τα πειράματα, μπορούν να αδρανοποιήσουν αποτελεσματικά τον κορονοϊό. 

Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι «η τεχνολογία των νανοσωματιδίων μπορεί να συμβάλει στην ανακοπή της τρέχουσας πανδημίας ή μίας μελλοντικής».

Σύνδεσμοι για τις επιστημονικές δημοσιεύσεις: https://science.sciencemag.org/content/early/2020/11/04/science.abe3255 και https://science.sciencemag.org/content/early/2020/11/04/science.abe4747

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back