Τη θετική γνωμοδότησή της έδωσε κατά πλειοψηφία η επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για τη δημιουργία υδατοδρομίου στη λίμνη Παμβώτιδα.
Η μελέτη χωροθετεί τις χερσαίες εγκαταστάσεις του υδατοδρομίου στο λιμάνι του Περάματος, κοντά στον οικίσκο που λειτουργούσε ως κτίριο επιβατών την περίοδο 2004-2009 όταν τα υδροπλάνα είχαν πετάξει για πρώτη φορά από και προς τη λίμνη. Προβλέπει δε την εγκατάσταση ενός προκάτ μετακινούμενου οικίσκου για την εξυπηρέτηση του πτητικού έργου και μιας πλωτής προβλήτας, διαστάσεων 20μ.x3 μ. για τον ελλιμενισμό των υδροπλάνων. Το υδατοδρόμιο θα περιλαμβάνει και μια νοητή υδάτινη επιφάνεια για τη διενέργεια των διαδικασιών προς-απολίμνωσης.
Διαβάστε:
... και υδατοδρόμιο στο Πέραμα
Τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κατέθεσε ο Δήμος Ιωαννιτών στο πλαίσιο συνεργασίας του με την ένωση εταιριών «Υδροπλάνα Ελλάδας ΑΕ» και «Ελληνικά Υδατοδρόμια ΙΚΕ».
Σε αυτήν γίνεται η εκτίμηση για πτητικό έργο με πέντε ζεύγη πτήσεων (άφιξη-αναχώρηση) ημερησίως από το 2022 μέχρι 20 ζεύγη πτήσεων ημερησίως σε βάθος πενταετίας. Τα μελλοντικά 20 ζεύγη πτήσεων ημερησίως προβλημάτισαν εν μέρει τα μέλη της επιτροπής περιβάλλοντος, με το σκεπτικό ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια «όχληση» από τη στιγμή που υπάρχουν κι άλλες δραστηριότητες στη λίμνη.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος ανέφερε δε ότι «θα χρειαστεί και δεύτερη προβλήτα». Όσον αφορά την προβλήτα που προβλέπεται στη μελέτη, ζήτησε από τον Δήμο Ιωαννιτών (εκπρόσωπος του οποίου δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση) να υπάρξει μέριμνα για ξύλινη κατασκευή.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Δημήτρης Δημητρίου συμφώνησε με την επένδυση αν και εξέφρασε τον προβληματισμό του για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος («δεν είναι βιώσιμες τέτοιες επενδύσεις» είπε).
Ο Ζώης Γαλατάς από την «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» διαφώνησε με το υδατοδρόμιο. Όπως είπε, η επένδυση αυτή «δεσμεύει τη βορειοδυτική έκταση της λίμνης. Σε ένα λιμναίο οικοσύστημα, και δη ευαίσθητο, δεν χωράνε όλα». Κάθετα αντίθετος και ο Κώστας Κωτσαντής από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Ο Θοδωρής Κορωναίος από το «Κοινό των Ηπειρωτών» έθεσε το ζήτημα της μη ύπαρξης γνωμοδότησης από τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, για να πάρει την απάντηση ότι εδώ και 20 μέρες υπάρχει διαπιστωτική πράξη για τη μετάβαση του Φορέα στον ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής).
Η συνεδρίαση της επιτροπής έγινε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γοργόλη.
Η αρμόδια αρχή για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του υδατοδρομίου είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.