Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Yδατοδρόμιο με προσδοκίες

Εικόνα του άρθρου Yδατοδρόμιο με προσδοκίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/12/2021, 00:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εντός του 2022, τα Γιάννενα προσδοκούν ότι θα έχουν και υδροπλάνο. Η διαδικασία υποβολής του φακέλου αδειοδότησης του υδατοδρομίου στη λίμνη των Ιωαννίνων «εισέρχεται στην τελική ευθεία» σύμφωνα με τη δημοτική αρχή και τα όσα είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (με τηλεδιάσκεψη).

Σε επίπεδο μελετών, έχουν γνωμοδοτήσει θετικά η αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η Κτηματική Υπηρεσία και ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης (ο τελευταίος με ορισμένες παρατηρήσεις). Ο Δήμος Ιωαννιτών είναι ο φορέας ίδρυσης του υδατοδρομίου.

Το υδατοδρόμιο χωροθετείται στη βορειοδυτική όχθη της λίμνης Παμβώτιδας, στο Πέραμα.

Διαβάστε: … και υδατοδρόμιο στο Πέραμα

Θα περιλαμβάνει χερσαίες και πλωτές εγκαταστάσεις πολύ μικρού μεγέθους. Επιπλέον θα χρησιμοποιούνται υδάτινοι διάδρομοι για την προς-απολίμνωση των υδροπλάνων. Η συνολική, αναγκαία επιφάνεια που θα διατεθεί, για την ανάπτυξη των χερσαίων και των πλωτών εγκαταστάσεων ανέρχεται σε 3.774,93 τ.μ.

Οι χερσαίες εγκαταστάσεις του υδατοδρομίου (κτίριο εξυπηρέτησης επιβατών) έχουν συνολική επιφάνεια 60 τ.μ. Προτείνεται δε να χωροθετηθούν ανατολικά (δεξιά) και σε μικρή απόσταση από την υφιστάμενη, τσιμεντένια προβλήτα του λιμένα Περάματος. Συγκεκριμένα, πρόκειται να εγκατασταθεί προκατασκευασμένος, μετακινούμενος οικίσκος, για την εξυπηρέτηση των επιβατών των υδροπλάνων και του πτητικού έργου γενικότερα. Ο οικίσκος θα περιλαμβάνει χώρους για την έκδοση και έλεγχο των εισιτηρίων, την αναμονή των επιβατών και τη φύλαξη των αποσκευών τους καθώς και χώρους υγιεινής (τουαλέτες).

Για τον ελλιμενισμό των υδροπλάνων θα εγκατασταθεί πλωτή προβλήτα σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου, διαστάσεων 20,00 μ. Χ 3,00 μ. Η προβλήτα θα συνδυάζεται με γέφυρα (ράμπα) για τη γεφύρωση του υψομετρικού χάσματος της

«Ουσιαστικά με το υδατοδρόμιο αίρεται η πεπερασμένη, γεωγραφικά, διασύνδεση των Ιωαννίνων… Με τα υδροπλάνα ανοίγονται νέοι προορισμοί, νέες δυνατότητες, νέες αγορές. Το σχεδιαζόμενο υδατοδρόμιο στη λίμνη Παμβώτιδα μπορεί ν’ αποτελέσει πυλώνα αναπτυξιακής ώθησης για ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και την Ήπειρο γενικότερα. Θα αναβαθμίσει την προσβασιμότητα και θ’ ανοίξει νέες δυνατότητες επιχειρηματικής δραστηριότητας χωρίς να επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην προστατευόμενη περιοχή» είπε ο κ. Βλέτσας.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κάθε άλλο παρά διαφώνησαν με τη δημιουργία του υδατοδρομίου. Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας πρότεινε να υπάρξει και συνδυαστική λειτουργία με τα καραβάκια της λίμνης σε νέο δρομολόγιο Ιωάννινα-Νησί-Πέραμα, ενώ ανέφερε ότι είναι κρίσιμο ζήτημα «η επιτάχυνση των διαδικασιών». Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Tατιάνα Καλογιάννη εξέφρασε τη θετική στάση της ζητώντας κάποιες απαντήσεις για το αν οι οικίσκοι και οι κρηπιδότοιχοι ελλιμενισμού είναι νόμιμοι. Θετικά εκφράστηκαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων «Πολίτες για την Ανατροπή» του Λάζαρου Νάτση και «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» του Χρήστου Πατσιούρα.

Τα υδροπλάνα είχαν ξαναπετάξει στα Γιάννενα την περίοδο 2004-2009, με το λιμάνι του Περάματος να αποτελεί τη βάση. Τότε βέβαια είχαν πετάξει χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Αυτή τη φορά υπάρχει μια πιο σαφής νομοθεσία, και γενικότερα τα υδροπλάνα κερδίζουν έδαφος σε όλη τη χώρα. Τα Γιάννενα ευελπιστούν ότι θα συνδεθούν με τα Ιόνια Νησιά και με περιοχές στη Βορειοδυτική Ελλάδα. Μένει να φανεί αν το εγχείρημα, όταν γίνει πραγματικότητα, θα είναι ανάλογο των προσδοκιών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back