ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Να σταματήσει να αυτοθαυμάζεται ο πρωθυπουργός»

Εικόνα του άρθρου «Να σταματήσει να αυτοθαυμάζεται ο πρωθυπουργός»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/11/2020, 17:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τη διοίκηση, για περίπου μισή ώρα και τους εργαζόμενους-ες του νοσοκομείου, για 40 και πλέον λεπτά, συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Στις δηλώσεις του, μετά το τέλος των επαφών που είχε, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικεντρώθηκε στο βάρος που σηκώνει το νοσοκομείο και τόνισε ότι έχει γίνει «νοσοκομείο μιας νόσου». Είπε επίσης ότι δεν είναι στο 100% η κάλυψη των κλινών, αλλά ότι «οι γιατροί επιλέγουν ποιοι θα χειρουργηθούν» και θα μπούνε στο 20% των χειρουργείων που δεν αναβάλλονται.

Αυτό το σημείο, είναι και από τα πιο εμφατικά που τόνισαν και οι υγειονομικοί και διοικητική, στην κουβέντα νωρίτερα, στην έξοδο των εκτάκτων. «Ακούει κάποιος ότι αναβάλλεται το 80% των χειρουργείων, αλλά δεν είναι ότι αυτός ο ασθενής δεν έχει τι κάνει και περιμένει. Υποφέρει» είπε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Παχατουρίδης, χειρούργος. «Δουλεύουμε όλοι στο 120%» πρόσθεσε.

Άλλοι γιατροί και νοσηλευτές πρόσθεσαν ότι το νοσοκομείο είναι πλέον «μιας πάθησης» και όλα τα υπόλοιπα περιστατικά πηγαίνουν στην ιδιωτική υγεία και σε άλλες πόλεις.

Ο κ. Τσίπρας άκουσε και παράπονα. «4,5 χρόνια περιμέναμε να πάρουμε τα βαρέα και ανθυγιεινά» είπε διοικητικός υπάλληλος. «Δεν το κάνατε όσο ήσασταν πρωθυπουργός». Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι έχει δίκιο μεν, αλλά και ότι «διορίσαμε 7.000 μόνιμους. Τώρα που δεν υπάρχει Τρόικα και η Ευρώπη αλλάζει στρατηγική και λέει ‘δαπανήστε’ στις κυβερνήσεις, πρέπει να υπάρξει διαφορετική στρατηγική». Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει ξανά την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, στη Βουλή.

Υγειονομικοί: «Χρειάζεται συντονισμός»

Στη συζήτηση «στα όρθια» πήραν μέρος και υγειονομικοί του «Χατζηκώστα». Σημείωσαν την έλλειψη εντατικολόγων, το γεγονός ότι «δεν υπάρχει συντονισμός-δεν μπορεί ο καθένας να βγαίνει να λέει ό,τι θέλει» και ότι «χρειάζονται εκπαιδευμένοι άνθρωποι, δεν μπορείς να βάλεις σε μια μονάδα ένα γιατρό πέντε ημερών έτσι». Τέλος σημειώθηκε ότι «δεν πρέπει να περνάμε στον κόσμο το φόβο που αποτρέπει από το να έρθουν στα νοσοκομεία» και ότι η πρωτοβάθμια υγεία, είναι και αυτή αποδυναμωμένη, καθώς τροφοδοτεί τα νοσοκομεία.

Στη δήλωσή του, στο τέλος της επίσκεψης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και πριν μεταβεί στη συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές και κατόπιν, στο Επιμελητήριο, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι «δεν έγινε ούτε μια πρόσληψη μόνιμου γιατρού. Προσλήφθηκαν μόνο επικουρικοί».

Δήλωσε «συμπαράσταση και ευγνωμοσύνη» στους υγειονομικούς και πρόσθεσε: «Η κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί, όχι με την εγκληματική ολιγωρία και αδράνεια που έχει δείξει μέχρι τώρα η κυβέρνηση, αλλά σαν ευκαιρία, τώρα που δεν έχουμε την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας και μπορούμε να δαπανήσουμε».

Κατηγόρησε ευθέως τον κ. Μητσοτάκη ότι «δεν κάνει προσλήψεις γιατί είχε στο μυαλό του τις ΣΔΙΤ για την υγεία. Ελπίζω να κατάλαβε το λάθος του».

«Εγώ στην ΔΕΘ μίλησα για την ανάγκη 15.000 νόμιμων προσλήψεων στο ΕΣΥ, όταν ο κύριος Μητσοτάκης μας είχε πει ότι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας θα τα καταφέρει  καλύτερα από το πρώτο και ότι δεν θα έχουμε ποτέ ξανά lockdown», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, στηλιτεύοντας την ανακοίνωση 15.000 προσλήψεων «στο στρατό αλλά όχι στα νοσοκομεία».  

Ζήτησε επίσης να γίνει επέκταση των συμβάσεων των επικουρικών «αδιανόητο να φεύγει προσωπικό εν μέσω πανδημίας»

Κάλεσε τέλος τον πρωθυπουργό «να σταματήσει να αυτοθαυμάζεται και να ζητήσει τη βοήθεια όλων μας, έστω και στο ‘και πέντε’»

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back