Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Να μη λειτουργήσουν τα διόδια» μέχρι… αναλογικής νεοτέρας

Εικόνα του άρθρου «Να μη λειτουργήσουν τα διόδια» μέχρι… αναλογικής νεοτέρας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/06/2017, 20:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε κοινό πλαίσιο έξι σημείων κατέληξαν οι περιφερειάρχες Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μέτιος για τα διόδια, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Προηγήθηκε ενημέρωση από τον πρόεδρο της Εγνατίας Απόστολο Αντωνούδη και τους εργαζόμενους (σημειωτέον, η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου της διοίκησης της Εγνατίας αναβλήθηκε).

Οι περιφερειάρχες ζητούν τα εξής από την κυβέρνηση:

1.Να εφαρμοστεί αναλογικό σύστημα χρέωσης των διοδίων επί της Εγνατίας Οδού, με μέγιστο αντίτιμο 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο και στο μέλλον.

2.Να μη λειτουργήσει, ούτε να κατασκευαστεί νέος σταθμός διοδίων, μετωπικός ή πλευρικός, μέχρι την εφαρμογή του αναλογικού συστήματος χρέωσης.

3.Για τις εντός νομών εσωτερικές μετακινήσεις να μην υπάρχει χρέωση.

4. Στους νομούς όπου λειτουργούν ήδη περισσότερα του ενός διόδια, οι τιμές να διαμορφωθούν στη βάση της αναλογικότητας, με αντίτιμο 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο.

5.Να θεσπιστεί ειδική τιμολογιακή πολιτική για τους συχνούς χρήστες της Εγνατίας Οδού.

6.Να μη λειτουργήσουν διόδια σε δρόμους που δεν έχουν χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητοδρόμου.

Πρακτικά, οι προτάσεις τους έρχονται σε αντίθεση με τη βούληση της κυβέρνησης για λειτουργία άμεσα, από τον προσεχή Αύγουστο, των 38 σταθμών με αντίτιμο ανεξάρτητα από τον προορισμό ή τη μόνιμη κατοικία των οδηγών και την εγκαθίδρυση αναλογικού συστήματος σε 1,5 χρόνο περίπου. Πρακτικά, το ΤΑΙΠΕΔ θα επωφεληθεί από αυτό το «χαράτσωμα» (γιατί περί τέτοιου πρόκειται), για να κάνει τον οδικό άξονα θελκτικότερο σε αγοραστές. Οι περιφερειάρχες, τρεις εκ των οποίων αναφέρονται πολιτικά στη ΝΔ (με διαφορετικές σχέσεις όμως με την κυβέρνηση) και ένας, παρότι ήταν υποψήφιος αρχικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, εκλέχτηκε χωρίς τη στήριξη του κόμματος, όταν έκανε δηλώσεις περί «εβραϊκών συνωμοσιών» κ.λπ.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3