Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΑΠΟΨΕΙΣ

Να μας ξανάρθετε

Εικόνα του άρθρου Να μας ξανάρθετε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/07/2022, 23:27
ΑΠΟΨΕΙΣ

Παλιότερα, στην καθημερινή ειδησεογραφία ήταν διακεκριμένη είδηση η άφιξη ή αναχώρηση προυχόντων από και προς την πρωτεύουσα ή άλλους προορισμούς.

Πλέον, αυτού του τύπου η πολιτική δραστηριότητα δεν είναι είδηση πρώτης σελίδας. Έχει πλέον περιορισμένη σημασία αν θα έρθει ο πρωθυπουργός στα Γιάννενα, για τέταρτη φορά μέσα σε ένα χρόνο. Δεν σημαίνει ότι νοιάζεται λιγότερο ή περισσότερο για την περιοχή, όσο και να προσπαθεί να σηματοδοτήσει με την παρουσία του αυτή την ποσόστωση. Ειδικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είναι συχνός επισκέπτης, συνήθως αρκείται στην αναπαραγωγή δηλώσεων και εξελίξεων που όσο περνάει ο καιρός και επαναλαμβάνονται ως δηλώσεις, απλώς επιβεβαιώνουν ότι καθυστερούν, όπως έκαναν και προκάτοχοί του.

Τις τελευταίες μέρες στην περιοχή τροφοδοτήθηκε μια φημολογία για τη νέα επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη. Η φημολογία «πηγών» που προφανώς έχουν πρόσβαση στον κυβερνητικό ειδησεογραφικό μηχανισμό ήταν λεπτομερής: προέβλεπε επίσκεψη σε Πρέβεζα, Θεσπρωτία, διαμονή στα Γιάννενα και στο Ζαγόρι, ίσως και λίγο socializing σε μεγάλο αγώνα δρόμου που διοργανώνεται στην περιοχή αυτές τις μέρες.

Τι έλειπε; Μα οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση. Το πρόγραμμα επισκέψεων ενός πρωθυπουργού είναι μια τυπική, πρωτοκολλημένη διαδικασία. Ενίοτε, το πρωθυπουργικό Αθηναϊκό Πρακτορείο χρησιμοποιεί τα επίσημα προγράμματα του κ. Μητσοτάκη ως πρωτοσέλιδο, υποβαθμίζοντας άλλες ειδήσεις.

Αντί λοιπόν επίσημων ανακοινώσεων, υπήρχαν οι διαρροές.

Και επειδή όταν η ειδησεογραφία αντιμετωπίζεται έτσι (ακόμα και από κομμάτι των παροικούντων αυτή), εκείνη εκδικείται, φτάσαμε την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι, το πρωθυπουργικό γραφείο να αναγγέλλει την αναβολή μιας επίσκεψης που δεν ανακοινώθηκε ποτέ επίσημα.

Οι επίσημες ανακοινώσεις υπάρχουν γι αυτόν ακριβώς το λόγο: για να χρησιμοποιούνται επίσημα, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «στάθμη» των εξελίξεων, να ξέρουν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι πού θα πρέπει να βρίσκονται, να εκτιμήσουν τι ακριβώς θέματα ενδεχομένως θα ανοίξουν, από τις συναντήσεις των επισκεπτών.

Όλα τα άλλα, είναι διαρροές και αστειότητες.

Τόσο μεγάλες που στρέφονται εναντίον των πομπών τους, αλλά και των καλοθελητών που σπεύδουν να τις αναπαράγουν ως ειδήσεις, διεκδικώντας πρωτεία οικειότητας.

Η επίσημη ανακοίνωση της αναβολής από το πρωθυπουργικό γραφείο, ήρθε μισή μέρα μετά τις νέες διαρροές που έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα έρθει τελικά στην Ήπειρο. Φυσικά, αυτές οι διαρροές χρησιμοποιήθηκαν από τα μέσα (και τα τρολ) της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να προσυπογράψουν τη θέση ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έρχεται γιατί «υπάρχουν αντιδράσεις» και όχι γιατί καίγεται ξανά η Αττική (και η κυβέρνηση θεωρεί επιτυχημένους τους χειρισμούς της…). Αν ερχόταν ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο αντίλογος θα ήταν σαφώς πιο λογικός, ότι πχ δεν νοείται ο πρωθυπουργός να περιοδεύει ενώ επαναλαμβάνεται για πολλοστό καλοκαίρι το ίδιο σκηνικό καταστροφής στην Ελλάδα.

Αυτή η ανακύκλωση διαρροών και φημών είναι η χαρά της σεναριολογίας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ακριβώς ο πρωθυπουργός που δεν θα πάει κάπου «λόγω αντιδράσεων», ειδικά όταν αυτές δεν είναι δε και τόσο έντονες. Δεν περισσεύει η κοινωνική ενσυναίσθηση στην κυβέρνηση και αστυνομικές δυνάμεις υπάρχουν υπέρ των δεουσών αναγκών (πυροσβεστικές πάλι, όχι).

Επίσης, αν ο κ. Μητσοτάκης έρχεται στην Ήπειρο συχνότερα επειδή -όπως επίσης φημολογείται- υπάρχει κάποιο περιουσιακό ενδιαφέρον, αυτή είναι μια άλλη, ενδιαφέρουσα υπόθεση. Ανεπίσημη και πάλι.

Η σημασία της επίσημης ανακοίνωσης για το πρόγραμμα ενός πολιτικού δεν είναι μια τυπικότητα. Είναι ένα σταθερό σημείο αναφοράς για πολλά πράγματα και ενδεχομένως σωτήριο, για άλλα, καθώς η πολιτική στις μέρες μας είναι ιδιαίτερα τοξική.

Όσο για τις επισκέψεις καθαυτές, είναι σημαντικές όταν γίνονται καταλύτες σημαντικών εξελίξεων, και μόνο τότε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back