ΚΟΣΜΟΣ

Μπλίνκεν προς Ισραήλ: Κρατήστε ζωντανή την ελπίδα του παλαιστινιακού κράτους

Εικόνα του άρθρου Μπλίνκεν προς Ισραήλ: Κρατήστε ζωντανή την ελπίδα του παλαιστινιακού κράτους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/01/2024, 12:46
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, στην τελευταία του αποστολή για να περιορίσει τον πόλεμο στη Γάζα, δήλωσε την Τρίτη στους Ισραηλινούς ηγέτες ότι υπάρχει ακόμη μια πιθανότητα να κερδίσουν την αποδοχή των Αράβων γειτόνων τους, αν δημιουργήσουν μια πορεία προς ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος.

Στο τέταρτο ταξίδι του στην περιοχή από τον Οκτώβριο σε μια μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό άκαρπη προσπάθεια να περιορίσει τη βία, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι θα μοιραστεί όσα άκουσε σε διήμερες συνομιλίες με την Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Οι συνομιλίες του θα περιλαμβάνουν μια συνάντηση με το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου που συγκροτήθηκε μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς.

Ο Μπλίνκεν είχε ήδη δηλώσει ότι θα πιέσει την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για την «απόλυτη ανάγκη» να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους αμάχους της Γάζας και να επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Το αφεντικό του, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δήλωσε χθες βράδυ ότι η Ουάσινγκτον πιέζει αθόρυβα το Ισραήλ να αρχίσει να αποσύρει ορισμένες από τις δυνάμεις του.

Οι συναντήσεις του Μπλίνκεν σε όλη την περιοχή έχουν επικεντρωθεί στην προσπάθεια χάραξης μιας πιο μακροπρόθεσμης προσέγγισης της δεκαετούς ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, στο πλαίσιο μιας πορείας προς τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. Μετά τις συναντήσεις του με τους Άραβες συμμάχους, δήλωσε ότι επιθυμούν την ολοκλήρωση με το Ισραήλ -μακροπρόθεσμος στόχος του Ισραήλ- αλλά μόνο εάν αυτό περιλαμβάνει μια «πρακτική πορεία» προς ένα παλαιστινιακό κράτος.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back