ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Μπαταρίες: Η ΕΕ φοβάται εξάρτησή της από την Κίνα

Εικόνα του άρθρου Μπαταρίες: Η ΕΕ φοβάται εξάρτησή της από την Κίνα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/09/2023, 14:32
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να γίνει εξίσου εξαρτημένη από την Κίνα για μπαταρίες ιόντων λιθίου και κυψέλες καυσίμου μέχρι το 2030, όπως ήταν από τη Ρωσία για ενέργεια πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτός εάν λάβει ισχυρά μέτρα, αναφέρει έγγραφο που εκπονήθηκε για τους ηγέτες της ΕΕ.

Το έγγραφο, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters, θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων για την οικονομική ασφάλεια της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ηγετών της ΕΕ στη Γρανάδα της Ισπανίας στις 5 Οκτωβρίου.

Ανησυχώντας για την αυξανόμενη παγκόσμια διεκδικητικότητα και το οικονομικό βάρος της Κίνας, οι ηγέτες θα συζητήσουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση του κινδύνου η Ευρώπη να εξαρτάται υπερβολικά από την Κίνα και την ανάγκη διαφοροποίησης προς την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι λόγω της διαλείπουσας φύσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή ή η αιολική, η Ευρώπη θα χρειαστεί τρόπους αποθήκευσης ενέργειας για να επιτύχει τον στόχο της για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

«Αυτό θα εκτοξεύσει στα ύψη τη ζήτησή μας για μπαταρίες ιόντων λιθίου, κυψέλες καυσίμου και ηλεκτρολύτες, η οποία αναμένεται να πολλαπλασιαστεί μεταξύ 10 και 30 φορές τα επόμενα χρόνια», αναφέρεται στο έγγραφο, το οποίο εκπονήθηκε από την ισπανική προεδρία της ΕΕ.

Ενώ η ΕΕ κατέχει ισχυρή θέση στα ενδιάμεσα στάδια και στα στάδια συναρμολόγησης της κατασκευής ηλεκτρολυτών, με μερίδιο παγκόσμιας αγοράς άνω του 50%, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα για τις κυψέλες καυσίμου και τις μπαταρίες ιόντων λιθίου που είναι ζωτικής σημασίας για τα ηλεκτρικά οχήματα.

«Χωρίς την εφαρμογή ισχυρών μέτρων, το ευρωπαϊκό ενεργειακό οικοσύστημα θα μπορούσε να έχει μέχρι το 2030 μια εξάρτηση από την Κίνα διαφορετικής φύσης, αλλά με παρόμοια σοβαρότητα, από αυτήν που είχε από τη Ρωσία πριν από την εισβολή στην Ουκρανία», αναφέρεται.

Ο τερματισμός των περισσότερων αγορών ενέργειας από τη Ρωσία προκάλεσε σοκ στις τιμές της ενέργειας στην ΕΕ και αύξηση του πληθωρισμού των καταναλωτών, αναγκάζοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει απότομα τα επιτόκια, σε μια κίνηση που περιόρισε την οικονομική ανάπτυξη.

Με πληροφορίες από Reuters





ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back