ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΗΠΑ: Πονοκεφαλιάζουν οι πυρκαγιές από εκρήξεις μπαταριών ιόντων λιθίου

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Πονοκεφαλιάζουν οι πυρκαγιές από εκρήξεις μπαταριών ιόντων λιθίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/07/2023, 16:19
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η έκρηξη νωρίς το πρωί του Ιουνίου προκάλεσε πυρκαγιά που κατέκαψε ένα κατάστημα της Νέας Υόρκης γεμάτο με μηχανοκίνητα ποδήλατα και τις ευμετάβλητες μπαταρίες ιόντων λιθίου τους. Ο καπνός σκότωσε τέσσερις ανθρώπους που κοιμόντουσαν σε διαμερίσματα πάνω από το φλεγόμενο κατάστημα.

Καθώς έχει αυξηθεί η πανταχού παρούσα χρήση των ηλεκτρικών ποδηλάτων, έχει αυξηθεί και η συχνότητα των πυρκαγιών και των θανάτων που αποδίδονται στις μπαταρίες που τα τροφοδοτούν - γεγονός που προκάλεσε σειρά αντιδράσεων για καλύτερη ρύθμιση του τρόπου κατασκευής, πώλησης, επισκευής, φόρτισης και αποθήκευσης των μπαταριών.

Οι συνήγοροι των καταναλωτών και οι πυροσβεστικές υπηρεσίες, ιδίως στην πόλη της Νέας Υόρκης, παροτρύνουν την Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ να θεσπίσει εθνικά πρότυπα ασφαλείας και να κατάσχει στα σύνορα τις εισαγωγές που δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς, ώστε τα μη ασφαλή ηλεκτρικά ποδήλατα και οι κακοφτιαγμένες μπαταρίες να απομακρυνθούν από τους δρόμους και τα σπίτια.

Με περίπου 65.000 ηλεκτρικά ποδήλατα να κυκλοφορούν στους δρόμους της, η Νέα Υόρκη είναι το επίκεντρο των πυρκαγιών που σχετίζονται με μπαταρίες. Έχουν σημειωθεί 100 τέτοιες πυρκαγιές μέχρι στιγμής φέτος, με αποτέλεσμα 13 θανάτους, που είναι ήδη υπερδιπλάσιοι από τους έξι θανάτους πέρυσι.

Σε εθνικό επίπεδο, αναφέρθηκαν στην επιτροπή περισσότερες από 200 πυρκαγιές που σχετίζονται με μπαταρίες -μια προφανής υποεκτίμηση- από 39 πολιτείες τα τελευταία δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένων 19 θανάτων που αποδίδονται στις λεγόμενες συσκευές μικροκινητικότητας που περιλαμβάνουν σκούτερ, ποδήλατα και hoverboards που λειτουργούν με μπαταρίες.

Οι δύο Αμερικανοί γερουσιαστές της Νέας Υόρκης, οι Δημοκρατικοί Τσακ Σούμερ και Κίρστεν Γκίλιμπραντ, εισήγαγαν τον περασμένο μήνα νομοθεσία που θα καθόριζε υποχρεωτικά πρότυπα ασφαλείας για τα ηλεκτρικά ποδήλατα και τις μπαταρίες που τα τροφοδοτούν.

Επειδή δεν υπάρχουν υποχρεωτικά πρότυπα, είπε ο Σούμερ, οι κακοφτιαγμένες μπαταρίες έχουν κατακλύσει τις ΗΠΑ, αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιών.


Αυστηρότεροι κανονισμοί

Οι μπαταρίες των ηλεκτρονικών ποδηλάτων βασίζονται στην ίδια χημεία για την παραγωγή ενέργειας με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται στα κινητά τηλέφωνα, στους φορητούς υπολογιστές και στα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα - προϊόντα που αρχικά ήταν επιρρεπή στην υπερθέρμανση.

Οι αυστηρότεροι κανονισμοί, τα πρότυπα ασφαλείας και οι δοκιμές συμμόρφωσης μείωσαν δραστικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε τέτοιες συσκευές, σύμφωνα με τον Robert Slone, ανώτερο αντιπρόεδρο και επικεφαλής επιστήμονα της UL Solutions.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τις μπαταρίες των ηλεκτρονικών ποδηλάτων, είπε, αν αυτές κατασκευάζονται σύμφωνα με τα καθιερωμένα πρότυπα ασφαλείας.

Στο Λονδίνο, η πυροσβεστική υπηρεσία λέει ότι οι μπαταρίες λιθίου αποτελούν τον ταχύτερα αυξανόμενο κίνδυνο πυρκαγιάς στην πόλη, με μία πυρκαγιά να ξεσπά περίπου κάθε δύο ημέρες. Πέρυσι, σημειώθηκαν συνολικά 116 πυρκαγιές που αφορούσαν ηλεκτρονικά ποδήλατα και ηλεκτρονικά σκούτερ. Τουλάχιστον ένας θάνατος αποδόθηκε φέτος σε υπερθέρμανση μπαταρίας.

Στο Σαν Φρανσίσκο, έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 21 πυρκαγιές από μπαταρίες μέχρι στιγμής φέτος - σε σύγκριση με μόλις 13 πυρκαγιές που σχετίζονταν με μπαταρίες το 2017, σύμφωνα με ανάλυση της εφημερίδας San Francisco Chronicle.

Πέρυσι, περίπου 1,1 εκατομμύρια ηλεκτρικά ποδήλατα εισήχθησαν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Light Electric Vehicle Association, μια ομάδα του κλάδου. Το 2021, περισσότερα από 880.000 ήρθαν στη χώρα - περίπου διπλάσια από το προηγούμενο έτος και τριπλάσια από το 2019.

Πολλές από τις μπαταρίες που κυκλοφορούν τώρα στους δρόμους είναι προϊόντα aftermarket που είναι φτηνά κατασκευασμένα και δημοφιλή στους εργαζόμενους διανομείς λόγω των χαμηλότερων τιμών τους.

Με πληροφορίες από ΑΡ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back