dodoni back
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΕΕ: Οι χρήστες να μπορούν να αντικαθιστούν τις μπαταρίες των smartphones

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Οι χρήστες να μπορούν να αντικαθιστούν τις μπαταρίες των smartphones
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/06/2023, 14:36
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Με 587 ψήφους υπέρ, εννέα κατά και 20 αποχές, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Συμβούλιο για την αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ σχετικά με τις μπαταρίες και τα απόβλητα μπαταριών. Ο νέος νόμος λαμβάνει υπόψη τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις μελλοντικές προκλήσεις στον τομέα και θα καλύπτει ολόκληρο τον κύκλο ζωής των μπαταριών, από τον σχεδιασμό έως το τέλος του κύκλου ζωής τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαιτήσει σύντομα από τους κατασκευαστές smartphone να επιτρέπουν στους χρήστες να αντικαθιστούν τις μπαταρίες τους.

Οι νέοι κανόνες -που εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα- θα μπορούσαν να σώσουν εκατομμύρια τηλέφωνα από την υγειονομική ταφή.

Κάθε χρόνο, περισσότερα από 150 εκατομμύρια smartphones πετιούνται στα σκουπίδια. Η ευκολότερη αντικατάσταση των μπαταριών θα μπορούσε να ανακόψει αυτόν τον κατακλυσμό ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Τα υπάρχοντα τηλέφωνα «σφραγίζουν» τις μπαταρίες μέσα στη συσκευή, πράγμα που σημαίνει ότι η αντικατάστασή τους μπορεί να είναι σχεδόν εξίσου ακριβή με την αγορά ενός νέου τηλεφώνου.

Τα νέα μέτρα αναμένεται να βοηθήσουν να «σπάσει» αυτός ο κύκλος της αχαλίνωτης κατανάλωσης, δήλωσε ο ευρωβουλευτής Achille Variati.

«Για πρώτη φορά, έχουμε νομοθεσία για την κυκλική οικονομία που καλύπτει ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός προϊόντος - μια προσέγγιση που είναι καλή τόσο για το περιβάλλον όσο και για την οικονομία», δήλωσε.

«Συμφωνήσαμε σε μέτρα που ωφελούν σε μεγάλο βαθμό τους καταναλωτές: οι μπαταρίες θα είναι λειτουργικές, ασφαλέστερες και θα αφαιρούνται ευκολότερα».

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι καταναλωτές πρέπει να μπορούν να αφαιρούν και να αντικαθιστούν «εύκολα» τις φορητές μπαταρίες που χρησιμοποιούνται σε συσκευές όπως τα smartphones, τα tablets και οι φωτογραφικές μηχανές.

Οι κανόνες αντικατάστασης των smartphone αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου συστήματος κανόνων.

Όλες οι ηλεκτρικές μπαταρίες οχημάτων και οι επαναφορτιζόμενες βιομηχανικές μπαταρίες άνω των 2kWh θα πρέπει να διαθέτουν υποχρεωτική δήλωση αποτυπώματος άνθρακα, ετικέτα και ψηφιακό διαβατήριο.

Το κοινοβούλιο ψήφισε επίσης νέους στόχους για τη συλλογή αποβλήτων και την ανάκτηση υλικών από παλιές μπαταρίες.

Μέχρι το 2031, το 61% των αποβλήτων πρέπει να συλλέγεται και το 95% των υλικών πρέπει να ανακτάται από τις παλιές φορητές μπαταρίες.

Οι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ το 2027.

Τα κινητά τηλέφωνα παραμένουν σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, διαχέοντας τοξικές χημικές ουσίες στα υπόγεια ύδατα και μολύνοντας το έδαφος.

Χρειάζονται χρόνια για να αποσυντεθούν. Ακόμη χειρότερα, αυτά τα νεκρά τηλέφωνα αποτελούν τρομερή σπατάλη πολύτιμων μετάλλων όπως το κοβάλτιο και το λίθιο.

Τα μέταλλα αυτά πρέπει να εξορύσσονται -συχνά με εξαιρετικά καταστροφικές συνέπειες για τις τοπικές κοινότητες και τα οικοσυστήματα. Καθώς η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές αυξάνει τη ζήτηση για μπαταρίες, η μείωση της περιττής πίεσης στα υπάρχοντα αποθέματα αποτελεί ηθική και οικονομική επιταγή.

Οι κατασκευαστές περιορίζουν σκόπιμα τη διάρκεια ζωής των δικών τους συσκευών, προκειμένου να αναγκάσουν τους καταναλωτές να αγοράσουν νεότερα μοντέλα. Η κοινή γνώμη είναι αντίθετη με αυτή την πρακτική.

Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διεξήχθη πέρυσι, το 77% των πολιτών της ΕΕ προτιμούν να επισκευάζουν τις συσκευές τους παρά να τις αντικαθιστούν. Επιπλέον, το 79 τοις εκατό πιστεύει ότι οι κατασκευαστές θα πρέπει να καταστήσουν τις ψηφιακές συσκευές τους ευκολότερα επισκευάσιμες, με καλύτερη πρόσβαση στα επιμέρους εξαρτήματα.

Με πληροφορίες από Euronews



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3