Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Διεκδικώντας τρένο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση

Εικόνα του άρθρου Διεκδικώντας τρένο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/04/2018, 19:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παρακινημένη από διάφορα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, η Περιφέρεια Ηπείρου ανακαλεί την παλιότερη μελέτη για τη σιδηροδρομική σύνδεση Ηγουμενίτσας-Αργυροκάστρου, με γραμμή που θα περνάει και από τα Γιάννενα, στην προσπάθειά της να... υπενθυμίσει ότι από την Ήπειρο δεν περνάει τρένο. Το νέο στην υπόθεση, η οποία χρονολογείται από διετίας, είναι ότι η Περιφέρεια ανάρτησε τη μελέτη στην ιστοσελίδα της.  

Η μελέτη με τίτλο «Σιδηροδρομική γραμμή Λιμένας Ηγουμενίτσας-Βιομηχανικό Πάρκο Ηγουμενίτσας-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων-Αεροδρόμιο Ιωαννίνων-Κακαβιά-Αργυρόκαστρο» εκπονήθηκε στο πλαίσιο του στρατηγικού προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας-Αλβανίας 2007-2013, ανατέθηκε την 15η Απριλίου 2016 και παραδόθηκε την 14η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Όπως προκύπτει από τον τίτλο και το περιεχόμενό της, είναι μια μελέτη για σιδηροδρομική γραμμή η οποία συνδέει την Ήπειρο, διατρέχοντας δύο νομούς της, με την Αλβανία, όχι όμως και με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Προ διετίας, Περιφέρεια και ΕΡΓΟΣΕ είχαν ανταλλάξει επιστολές για το θέμα, με την ΕΡΓΟΣΕ να σημειώνει ότι η Περιφέρεια παίρνει πρωτοβουλίες από μόνη της, εκτός γενικού σχεδιασμού. Προφανώς, η ανάρτηση της μελέτης εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια πολιτικής πίεσης προς το υπουργείο.

Η μελέτη χωρίζεται σε τρεις φάσεις: Καταγραφή και αξιολόγηση υφιστάμενης κατάστασης - έκθεση παρουσίασης υφιστάμενης κατάστασης, Οριστικοποίηση και διαμόρφωση προτάσεων - προμελέτη χάραξης σιδηροδρομικής γραμμής - προϋπολογισμός έργων και οριστικοποίηση και διαμόρφωση προτάσεων - μελέτη βιωσιμότητας. Το κόστος της μελέτης ανήλθε σε 65.276,10 ευρώ και εκπονήθηκε από την εταιρεία ΝΑΜΑ Σύμβουλοι Μηχανικοί και Μελετητές ΑΕ.

Η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη αναφέρεται στο δημοσίευμα των «Υποδομών» και τονίζει ότι δεν αναφέρει «ότι για τη σύνδεση Ελλάδας-Αλβανίας υπάρχει και τέταρτη εναλλακτική, αυτή μέσω της Ηπείρου, για την οποία μάλιστα έχει εκπονηθεί μελέτη βιωσιμότητας, και από την οποία προκύπτει ότι η σιδηροδρομική σύνδεση Ιωάννινα – Αλβανία (Περιφέρεια Αργυροκάστρου) είναι εύκολα υλοποιήσιμη».

Η κα Καλογιάννη προσθέτει ακόμα ότι η Περιφέρεια Ηπείρου «υποστηρίζει διαχρονικά την ταχύτατη υλοποίηση κάθε έργου που επιταχύνει την απρόσκοπτη διασύνδεση της Ελλάδας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως είναι αυτή μέσω της Ηπείρου, που αφορά στη διακίνηση πολιτών και εμπορευμάτων. Η διεκδίκηση εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου, της σιδηροδρομικής σύνδεσης με το υφιστάμενο δίκτυο εντός της χώρας μας, παραμένει δυναμική, όμως οι καίριες αποφάσεις λαμβάνονται σε κυβερνητικό επίπεδο».




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back