Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Μπ. Ομπάμα: Η δημοκρατία σας χρειάζεται όλους!

Εικόνα του άρθρου Μπ. Ομπάμα: Η δημοκρατία σας χρειάζεται όλους!
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/01/2017, 14:03
ΚΟΣΜΟΣ

Να υπερασπιστούν τη δημοκρατία κάλεσε τους Αμερικανούς ο Μπαράκ Ομπάμα στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του στο Σικάγο, από όπου και εξελέγη για πρώτη φορά γερουσιαστής.

«Η Αμερική βρίσκεται σε μια καλύτερη και ισχυρότερη θέση» απ’ ότι ήταν πριν οκτώ χρόνια όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του είπε σε χιλιάδες υποστηρικτές του, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η «δημοκρατία απειλείται κάθε φορά που τη θεωρούμε δεδομένη».

«Αν σας έλεγα οχτώ χρόνια πριν ότι η Αμερική θα επέστρεφε από την μεγάλη ύφεση… Αν σας έλεγα ότι θα ανοίγαμε νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με τον κουβανικό λαό, ότι θα σταματούσαμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν χωρίς να ρίξουμε ούτε τουφεκιά, ότι θα εξουδετερώναμε τον εγκέφαλο της 11ης Σεπτεμβρίου… ίσως να θεωρούσατε ότι θέταμε τον πήχη πολύ ψηλά. Αλλά τα καταφέραμε». 

Ο Ομπάμα αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η Αμερική, όπως ο κίνδυνος της αυξανόμενης οικονομικής ανισότητας που οδηγεί τους πολίτες στην απομόνωση και τον κυνισμό, ο ρατσισμός που διχάζει την Αμερική, η αντίσταση στην υποδοχή των μεταναστών στη χώρα των μεταναστών προηγούμενων γενεών.

Υπερασπίστηκε για ακόμα μια φορά το Obamacare, λέγοντας ωστόσο ότι αν κάποιος καταφέρει να βρει έναν φθηνότερο τρόπο να ασφαλίσει περισσότερους Αμερικανούς θα τον στηρίξει δημοσίως. Ο διάδοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα ορκιστεί στις 20 Ιανουρίου, έχει υποσχεθεί να αναιρέσει κάποιες από τις πολιτικές που φέρουν την υπογραφή του Ομπάμα και κύρια το σύστημα Υγείας.

Τέλος κάλεσε τους Αμερικανούς να ανοικοδομήσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και έκλεισε την αποχαιρετιστήρια ομιλία του υπενθυμίζοντας το περίφημο σύνθημα που τον οδήγησε στον Λευκό Οίκο: «Ναι μπορούμε».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back