ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Μουσειακές» πράξεις αλληλεγγύης

Εικόνα του άρθρου «Μουσειακές» πράξεις αλληλεγγύης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2017, 16:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στον μικρό συνεδριακό χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων, από σήμερα βρίσκεται μια προθήκη που φιλοξενεί όχι κάποιο ασημένιο αντικείμενο αξίας αλλά έναν απλό βραστήρα. Ένα παιχνίδι-δεινοσαυράκι βρίσκεται σε προθήκη στην είσοδο του «Καμπέρειου» Θεάτρου και ένα άλλο αντικείμενο σε προθήκη στο αρχοντικό Πυρσινέλλα.

Αντικείμενα που δεν αξίζουν πολλά, από οικονομική άποψη, αλλά που ο συμβολισμός τους είναι μεγάλος. Όλα τους αποτελούν «εκθέματα» του «μουσείου χωρίς σπίτι» (www.museumwithoutahome.gr) που έχουν στήσει η Διεθνής Αμνηστία και η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam. «Εκθέματα» που έρχονται να αναδείξουν τις πράξεις αλληλεγγύης των Ελλήνων προς τους πρόσφυγες. Αντικείμενα που δόθηκαν σε ανθρώπους οι οποίοι τα είχαν ανάγκη –μερικά από αυτά δόθηκαν από Ηπειρώτες, από ανθρώπους της διπλανής πόρτας, με τις ιστορίες τους να καταγράφονται και σε βιντεάκια.

«Το Μουσείο χωρίς Σπίτι-μια έκθεση για τη φιλοξενία» βρίσκεται από σήμερα και μέχρι τις 5 Μαΐου στα Γιάννενα. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι διοργανωτές στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, επισημάνθηκαν οι δύο στόχοι αυτής της ιδιαίτερης έκθεσης. Από τη μία, η ανάδειξη της αλληλεγγύης των απλών ανθρώπων και από την άλλη η συλλογή υπογραφών για τη στήριξη του δικαιώματος σε προστασία και βοήθεια των ανθρώπων που εγκατέλειψαν το σπίτι τους.  

«Η έκθεση αυτή αποτελεί την ενσάρκωση της προσφοράς των Ελλήνων. Μια σελίδα της ιστορίας που γράφεται και είναι στο χέρι μας να συνεχιστεί να γράφεται. Αποτελεί και ένα κάλεσμα να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και να κλείσουμε τα αυτιά μας σε σειρήνες που μας διχάζουν» είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Ηρακλής Ακτύπης. Εκ  μέρους του δήμου Ιωαννιτών που στηρίζει την όλη προσπάθεια, η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΙ Αλέκα Βακαλοπούλου μίλησε για την αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει οι Έλληνες και επεσήμανε ότι το δημοτικό θέατρο θα προχωρήσει και αυτό σε δράσεις για τα παιδιά των προσφύγων.

Ο επικεφαλής της Oxfam στην Ελλάδα Nicola Bay έκανε μια σύντομη παρουσίαση της μη κυβερνητικής οργάνωσης, από τις μεγαλύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο, με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία. Υπενθύμισε δε ότι η προηγούμενη παρουσία της Oxfam στην Ελλάδα ήταν το 1942 όταν παρείχε τρόφιμα στους Έλληνες κατά την Κατοχή. Όσο για το σήμερα, η μη κυβερνητική οργάνωση δραστηριοποιείται από τον Οκτώβριο του 2015 στη Λέσβο και από πέρσι και στα Γιάννενα, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων αλλά και την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών, όπως είναι η ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Τέλος, η σύμβουλος Τύπου και Επικοινωνίας της Oxfam Άννυ Μητροπούλου ανέφερε ότι εκτός από τα «εκθέματα» σε προθήκες, θα υπάρχουν σε διάφορους δημόσιους χώρους της πόλης και αφίσες με τα αντικείμενα του «μουσείου».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back