Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Συνέλαβαν για διαφθορά τον πρόεδρο της Oxfam International

Εικόνα του άρθρου Συνέλαβαν για διαφθορά τον πρόεδρο της Oxfam International
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/02/2018, 20:53
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος της Oxfam International, Χουάν Αλμπέρτο Φουέντες, συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας κατά της διαφθοράς, ανακοινώθηκε από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Γουατεμάλας, υπενθυμίζοντας ότι σε βάρος του εκκρεμούσαν υποθέσεις αφού είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών της χώρας. 

Η σύλληψη του για οικονομικά εγκλήματα μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Γουατεμάλας Αλβάρο Κολόμ, χαρακτηρίστηκε ήδη ως χαριστική βολή για την Οxfam, μετά τις αποκαλύψεις για σεξουαλικά σκάνδαλα στην Αϊτή, στο Τσαντ και στο νότιο Σουδάν. Παιδιά 14 ετών φέρεται να έπεσαν θύματα κακοποίησης και στη Βρετανία από υπαλλήλους της Oxfam, ενώ εργάζονταν εθελοντικά. 

Η Oxfam δέχεται νέες πιέσεις σήμερα έπειτα από τις δηλώσεις ενός πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της που κατήγγειλε ότι οι ανησυχίες που είχε εκφράσει για μια «κουλτούρα σεξουαλικής κακοποίησης», η οποία περιελάμβανε εργαζόμενους σε κάποια από τα γραφεία της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης, έπεσαν στο κενό.


ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ

Η Έλεν Ίβανς, η οποία ήταν επικεφαλής της έρευνας για τις καταγγελίες εις βάρος εργαζόμενων στην Oxfam κατά το διάστημα 2012-2015, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 ότι οι υποθέσεις κακοποίησης που είχαν περιέλθει εις γνώση της περιλαμβάνουν και μια γυναίκα, η οποία είχε υποχρεωθεί σε σεξουαλική συνεύρεση με αντάλλαγμα ανθρωπιστική βοήθεια. Η Ίβανς δέχτηκε τρεις καταγγελίες μέσα σε μια μόλις ημέρα τον Φεβρουάριο του 2015, όπως υποστηρίζει.

Μια έρευνα που πραγματοποίησε η Oxfam μεταξύ εργαζομένων της σε τρεις χώρες, περιλαμβανομένου του Νότιου Σουδάν, έδειξε ότι περίπου το 10% από αυτούς είχαν δεχτεί σεξουαλική επίθεση και άλλοι είχαν υπάρξει μάρτυρες ή θύματα απόπειρας βιασμού από συναδέλφους τους, είπε η Ίβανς.

Χθες Δευτέρα η Oxfam ανακοίνωσε την παραίτηση της αναπληρώτριας γενικής διευθύντριάς της, της Πένι Λόρενς, η οποία και ανέλαβε την ευθύνη επειδή η οργάνωση «δεν αντέδρασε με επάρκεια» στις καταγγελίες που διατυπώθηκαν.


ΔΙΑΚΟΠΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Η βρετανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλούν ότι θα διακόψουν τη χρηματοδότηση ανθρωπιστικών οργανώσεων που δεν λαμβάνουν μέτρα για να εξαλείψουν τα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης με δράστες μέλη του προσωπικού τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε την Oxfam να διαλευκάνει πλήρως την υπόθεση της εμπλοκής μελών της σε σεξουαλικό σκάνδαλο στην Αϊτή, απειλώντας την οργάνωση με διακοπή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

«Είμαστε έτοιμοι να κόψουμε τη χρηματοδότηση των οργανώσεων που δεν τηρούν τους κανόνες της ηθικής», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία διαχειρίζεται τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης που χορηγούνται για την ανθρωπιστική βοήθεια. 

Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η Oxfam στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε 1,7 εκατομμύριο ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους το 2011, οπότε και τοποθετούνται τα γεγονότα του σκανδάλου, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής.

«Περιμένουμε από την οργάνωση να διαλευκάνει πλήρως και επειγόντως την υπόθεση σε συνθήκες διαφάνειας», προειδοποίησε.

Επίσης το Λονδίνο προειδοποίησε το περασμένο Σάββατο τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, στον απόηχο του σκανδάλου της Oxfam, ότι θα χάνουν τις κρατικές ενισχύσεις που τους χορηγούνται εάν δεν λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από μέλη του προσωπικού τους.

Η υπόθεση χαρακτηρίστηκε «αληθινά σοκαριστική» από τη Ντάουνινγκ Στριτ, η οποία ξεκαθάρισε πως αναμένει να διεξαχθεί «κατεπείγουσα» και «πλήρης» έρευνα «για αυτές τις πολύ σοβαρές κατηγορίες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back