Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα «μουσείο» γεμάτο ιστορίες

Εικόνα του άρθρου Ένα «μουσείο» γεμάτο ιστορίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/03/2017, 13:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μικρά αντικείμενα πίσω από τα οποία κρύβονται μικρές ανθρώπινες ιστορίες. Ιστορίες μεταξύ ντόπιων και προσφύγων, με τις πράξεις αλληλεγγύης να αναδεικνύουν τον πολιτισμό και την ανθρωπιά.

Τα μικρά αντικείμενα και οι ιστορίες αποτελούν τα «εκθέματα» μιας ιδιαίτερης έκθεσης με τίτλο «Μουσείο Χωρίς Σπίτι» που έχουν δημιουργήσει το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας και η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, η έκθεση αυτή φιλοξενήθηκε σε πολλά σημεία της Αθήνας: από τους κεντρικούς δρόμους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς μέχρι μουσεία, όπως στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Επόμενος σταθμός της τα Γιάννενα. Από 22 Μαρτίου έως 5 Μαΐου, η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Αργυροτεχνίας στο Ιτς Καλέ. Παράλληλα, θα μπουν και προθήκες με αντικείμενα στο αρχοντικό Πυρσινέλλα και στο «Καμπέρειο» θέατρο, αλλά και σε άλλους δημόσιους χώρους.

Αρκετά από τα αντικείμενα της έκθεσης αφορούν ιστορίες που έχουν διαδραματιστεί στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στην Κόνιτσα και στον καταυλισμό του Κατσικά (πριν αυτός κλείσει για τον χειμώνα).

Είναι η ιστορία δύο νέων ανθρώπων, του Σπύρου από την Κόνιτσα και του Νασούχ από τη Συρία, οι οποίοι έχουν αναπτύξει μια φιλία όπως αναφέρουν και οι δύο:

Δεν είναι η μόνη ηπειρώτικη ιστορία του «μουσείου». Είναι και η ιστορία της Ολίβιας από τα Γιάννενα που χάρισε μια ενυδατική κρέμα στη Νόρα που έμενε στον καταυλισμό του Κατσικά, του Ανδρέα που γνώρισε τον μικρό Αλή και που, όταν έμαθε πως αγαπάει πολύ τη μουσική, του χάρισε ένα τουμπερλέκι το οποίο είχε από τον πατέρα του, της Μιμίκας που χάρισε διάφορα παιχνίδια σε παιδιά προσφύγων, του Μοχάμεντ από τη Συρία που κάθε μέρα πίνει ένα φλιτζάνι καφέ στο σπίτι μιας οικογένειας στον Κατσικά, της Βάσως που χάρισε έναν βραστήρα σε μια γυναίκα, στη Μαφίντα, με δύο μικρά παιδιά. Είναι η ιστορία του καθενός που έκανε τη δική του μικρή ή μεγάλη πράξη αλληλεγγύης.

Η καθεμία διαφορετική, το κάθε αντικείμενο διαφορετικό, η πράξη αλληλεγγύης όμως το ίδιο σημαντική. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Oxfam και του Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας, η εκστρατεία είναι αφιερωμένη στους Έλληνες και τις Ελληνίδες που με την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και τη φιλοξενία τους έχουν αγκαλιάσει τους ανθρώπους που βρέθηκαν στη χώρα μας γιατί έπρεπε να αφήσουν τη δική τους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back