Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μονάδες Covid-19 και στα δύο νοσοκομεία

Εικόνα του άρθρου Μονάδες Covid-19 και στα δύο νοσοκομεία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/10/2020, 18:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό και η μη επάρκειά του για τις νοσοκομειακές δομές κατά του Covid-19 αποτελούν το κρίσιμο ζήτημα αυτή τη στιγμή για τη διαχείριση της πανδημίας και τη νοσηλεία των ασθενών και στην Ήπειρο.

Ωστόσο, η 6η Υγειονομική Περιφέρεια εντοπίζει το πρόβλημα μόνο στις υποδομές, οι οποίες κι αυτές προφανώς είναι ελλειμματικές. Για τις υποδομές δε, η Περιφέρεια Ηπείρου είναι αυτή που θα καλύψει τα κενά, σε συνεννόηση προφανώς με την 6η ΥΠΕ.

Μετά  και την εντολή της 6ης ΥΠΕ για τη λειτουργία και μιας 4ης Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, η Περιφέρεια Ηπείρου κάνει γνωστό ότι θα χρηματοδοτήσει σύστημα αρνητικής πίεσης για εννιά δωμάτια νοσηλείας στην 3η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων και για 10 δωμάτια στην 4η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων.

Παράλληλα, θα συνδράμει οικονομικά το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» για τη μετατροπή τμήματος του πολυδύναμου κέντρου σε μονάδα αρνητικής πίεσης για ασθενείς με Covid-19. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, για τις ενέργειες αυτές υπήρξαν σχετικά αιτήματα από τα δύο νοσοκομεία. Η αξιοποίηση και του «Χατζηκώστα» για ασθενείς με Covid-19, με ήπια συμπτώματα κυρίως, είχε ανακοινωθεί από τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Ιωάννη Καρβέλη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Γιάννενα, με στόχο να υπάρξει αποσυμφόρηση των κλινικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, το οποίο είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον Covid-19.

Όσον αφορά τις ανάγκες σε προσωπικό, αυτές καλύπτονται... με την απόσπαση γιατρών από κέντρα υγείας.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ανακοίνωσε ότι το νοσοκομείο Άρτας ενισχύθηκε από την Περιφέρεια με επτά κλίνες ΜΕΘ, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του, καθώς δεν αποκλείεται μελλοντικά να χρειαστεί να νοσηλεύσει ασθενείς με Covid-19, όπως σημειώνεται.

Για την ασφάλεια των ελέγχων όσων έχουν συμπτώματα Covid-19, η Περιφέρεια Ηπείρου θα τοποθετήσει ένα ακόμα κοντέινερ στην Τοπική Μονάδα Υγείας Ιωαννίνων. 

Μέχρι στιγμής, έχουν τοποθετηθεί από την ίδια τρεις οικίσκοι και δύο κοντέινερ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, δύο κοντέινερ στο «Χατζηκώστα» και ένα κοντέινερ στον μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς, ο οποίος χρησιμοποιείται από τον ΕΟΔΥ.

Στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, δεν γίνεται αναφορά στο συνολικό ύψος της χρηματοδότησης για τις νέες υποδομές αλλά ούτε και στην πηγή χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ ή ίδιους πόρους της Περιφέρειας;).


Διαβάστε:

Η 6η ΥΠΕ ανάβει φωτιές

Ψάχνοντας κλίνες με κάθε τρόπο

«Σήμα κινδύνου» εν μέσω πανδημίας

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back