Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Μογκερίνι: Χωρίς αποτέλεσμα η επίσκεψη στα Σκόπια

Εικόνα του άρθρου Μογκερίνι: Χωρίς αποτέλεσμα η επίσκεψη στα Σκόπια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/03/2017, 17:54
ΚΟΣΜΟΣ

Η επίσκεψη της επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι στα Σκόπια δεν κατάφερε να προσθέσει κάποιο λιθαράκι στην άρση του πολιτικού αδιεξόδου που ταλανίζει το τελευταίο καιρό την ΠΓΔΜ.

Η κα Μογκερίνι, που συναντήθηκε τόσο με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ, όσο και με τους ηγέτες των κομμάτων όλου του πολιτικού και εθνοτικού φάσματος, αφού επισήμανε την κρισιμότητα της κατάστασης, ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας Ιβάνοφ να ανακαλέσει την απόφασή του να μη δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην κεντροαριστερή «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ.

Ωστόσο, από το γραφείο του Προέδρου, ο οποίος προέρχεται από το κεντροδεξιό - δεξιό VMRO - DPMNE του τέως πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, ανακοινώθηκε ότι επιμένει στην απόφασή του.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις της χώρας από οπαδούς του κ. Γκρούεφσκι, με αίτημα να μη δοθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζόραν Ζάεφ και να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Το επιχείρημα του κ. Ιβάνοφ για τη μη απόδοση εντολής στον κ. Ζάεφ είναι ότι η συμφωνία των Σοσιαλδημοκρατών με τα αλβανικά μειονοτικά κόμματα - με τα οποία συγκυβερνούσε επί χρόνια και η Δεξιά του Ν. Γκρούφσκι - περιλαμβάνει στοιχεία που ανατρέπουν τον «εθνικό μακεδονικό» χαρακτήρα του κράτους, ενισχύοντας υπέρμετρα το αλβανικό στοιχείο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back