Oikonomou pisoi
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Μογκερίνι και Ζάεφ αισιόδοξοι για λύση στο ονοματολογικό

Εικόνα του άρθρου Μογκερίνι και Ζάεφ αισιόδοξοι για λύση στο ονοματολογικό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/04/2018, 02:16
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε σήμερα την αισιοδοξία της ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Ωστόσο, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ δεν θέλησε να προεξοφλήσει την όποια απόφαση που θα μπορούσε να λάβει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στα τέλη Ιουνίου, σχετικά με το ενδεχόμενο να χορηγηθεί στην ΠΓΔΜ ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε, για έβδομη φορά τα τελευταία εννέα χρόνια, σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεβ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα του μπορεί να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. 

Κληθείς να σχολιάσει σημερινές αναφορές του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, στη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, ότι η ΠΓΔΜ δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο, διότι τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη λύσης στο ζήτημα της ονομασίας δεν επαρκούν μέχρι τότε, ο Ζόραν Ζάεβ ανέφερε ότι η πρόσκληση για ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ δεν συνδέεται με τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας. 

«Εάν κατορθώσουμε να βρούμε λύση στο θέμα του ονόματος κατά τον Μάιο, θα δείτε ότι υπάρχει χρόνος για όλα, επειδή πρόκειται για νομικές πτυχές που είναι επιλύσιμες. Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή και πιστεύω ότι ούτε στο παρελθόν ούτε στο μέλλον θα υπάρξει πιθανώς καλύτερη στιγμή για να βρεθεί μια λύση που να είναι αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές, η οποία θα προστατεύει την ταυτότητα, καθώς και το θέμα του αυτοπροσδιορισμού, όπως άλλωστε είπε και ο κ. Κοτζιάς».


ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Την έκθεση της Κομισιόν η οποία περιλαμβάνει την θετική εισήγησή της προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Αλβανία μετέφερε σήμερα στα Τίρανα και επέδωσε στον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Στην από κοινού με την κ. Μογκερίνι συνέντευξη τύπου ο Αλβανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας για την Αλβανία την συγκεκριμένη εξέλιξη.

Ο Έντι Ράμα θεώρησε δεδομένο ότι τον Ιούνιο το Συμβούλιο των «28» θα υιοθετήσει την θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γεγονός που θα επιτρέψει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την Αλβανία.

Στην παρέμβασή της, η Μογκερίνι είπε ότι «πρόκειται για ιστορική στιγμή για την Αλβανία, που υπήρξε προϊόν κοινής προσπάθειας και κοινών ευθυνών» ενώ δήλωσε ακόμα πως η πολιτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια «αφορά την ανάγκη επανένωσης της Ευρώπης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφίες: © European Union, Twitter


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back