Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Μινεάπολις: Μετά τη δολοφονία, η εξέγερση

Εικόνα του άρθρου Μινεάπολις: Μετά τη δολοφονία, η εξέγερση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/05/2020, 12:25
ΚΟΣΜΟΣ

Η (ακόμα μια) δολοφονία από αστυνομικό, αυτή τη φορά στη Μινεσότα των ΗΠΑ, προκάλεσε μαζική εξέγερση και επεισόδια στην περιοχή. Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, η οποία βιντεοσκοπήθηκε και δείχνει το μαύρο συλληφθέντα να ξεψυχά υπό την πίεση του λευκού αστυνομικού που αγνοεί τις παρακλήσεις του, έχει πυροδοτήσει (κυριολεκτικά) το κίνημα Black Lives Matter και χωρίζει ξανά την αμερικάνικη κοινωνία στη μέση, όχι μόνο φυλετικά όμως, αλλά και ταξικά.

Διαδηλωτές εισέβαλαν στο 3ο αστυνομικό τμήμα της Μινεάπολις χτες το απόγευμα και το πυρπόλησαν. Οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στη σύλληψη και δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, αποπέμφθηκαν από το σώμα, σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, αλλά δεν τους έχει αποδοθεί καμία κατηγορία μέχρι στιγμής.

Η αστυνομία έχει ήδη διαψευσθεί ότι ο Φλόιντ προέβαλλε αντίσταση. Ο αστυνομικός Ντέρεκ Τσάβιν, ο οποίος σκότωσε τον Φλόιντ, έχει κατηγορηθεί για αρκετές περιπτώσεις ρατσιστικής βίας στο παρελθόν. Ο κυβερνήτης της Μινεσότα έχει καλέσει την εθνοφρουρά, η οποία έχει στείλει 500 άτομα στην περιοχή. Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του κατηγορεί τον (δημοκρατικό) δήμαρχο της πόλης και ουσιαστικά, με το συνηθισμένο του τρόπο, παίρνει το μέρος των αστυνομικών αρχών, αρνούμενος να λάβει θέση για τη δολοφονία καθαυτή. Έτσι και αλλιώς, ο ίδιος εκφράζει πολιτικά το κομμάτι της ρατσιστικής αμερικάνικης κοινωνίας…

(Φωτό: ΕΡΑ/Craig Lassig)




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back