Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μικρότερο κόστος σε Τύρια-Δροσοχώρι-Μαλακάσι

Εικόνα του άρθρου Μικρότερο κόστος σε Τύρια-Δροσοχώρι-Μαλακάσι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/07/2017, 20:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Άμεσα τελικά θα μειωθεί το κόστος των διοδίων στο νομό Ιωαννίνων, με τη λειτουργία του νέου σταθμού στο Δροσοχώρι από τον Σεπτέμβριο. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι θα είναι φθηνότερο το κόστος χρήσης για τους οδηγούς που θα υποχρεώνονται να πληρώνουν έναν ακόμα σταθμό διοδίων, αλλά τουλάχιστον, θα υπάρχει μια σχετική μείωση. Αυτό απαντάει μεταξύ άλλων η Εγνατία οδός στην ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Κώστα Τασούλα, σχετικά με το θέμα. Λέει δηλαδή ότι για τους τρεις σταθμούς της Ηπείρου θα υπολογιστή νέο μήκος χρέωσης:68 χλμ αντί για 80 στην Τύρια, 39,7 χλμ στο Δροσοχώρι (μόλις ξεκινήσει τη λειτουργία του θα μειωθεί η τιμή στην Τύρια) και το ίδιο θα γίνει μόλις ξεκινήσει να λειτουργεί ο σταθμός Σιάτιστας, με τα διόδια στο Μαλακάσι.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι στην Παμβώτιδα το κόστος θα είναι 1,2 ευρώ και στην Τύρια 2 ευρώ, σύμφωνα με τη χρέωση 0,03 ανά χιλιόμετρο.

Ο κ. Τασούλας, σχολιάζοντας την απάντηση που πήρε, τονίζει ότι ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης «δεν απαντά στο κρίσιμο ερώτημα εφαρμογής αναλογικών διοδίων για τους κατοίκους που μετακινούνται καθημερινά και πηγαινοέρχονται εντός του νομού (π.χ. από Μέτσοβο ή Ζαγόρι προς Γιάννινα και επιστροφή) αλλά μας ενημερώνει μόνο για μικρές μειώσεις τελών διοδίων στην Τύρια και στο Μαλακάσι. Το βασικό όμως πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται, γιατί το αναλογικό σύστημα θα εφαρμοστεί στα τέλη του 2018 γεγονός που θα επιβαρύνει μέχρι τότε βαρύτατα κυρίως τους κινούμενους εντός των ορίων του νομού μας. Ο κ.Σπίρτζης προφανώς οφείλει νέες απαντήσεις για αυτό το σοβαρό πρόβλημα τις οποίες και θα αναγκαστεί να δώσει».

Πέραν του γεγονότος ότι η ενδιαφέρουσα ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Τασούλας πήρε μια απάντηση που «έδωσε είδηση», καθότι η μέχρι τώρα ανάγνωση των ρυθμίσεων επέτρεπε το συμπέρασμα ότι οι σταθμοί των Ιωαννίνων θα κοστίζουν 2,4 ευρώ το πέρασμα, για το αναλογικό σύστημα μένουν πολλές διευκρινίσεις ακόμα, όπως για παράδειγμα με πόσο χιλιομετρικό κόστος θα υπολογιστούν τα «αναλογικά διόδια», αλλά και πότε ακριβώς θα εφαμοστούν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3