Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια ζωή παλεύοντας με τους δαίμονες

Εικόνα του άρθρου Μια ζωή παλεύοντας με τους δαίμονες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/07/2017, 14:32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σήμερα ο Ρότζερ Κάιναρντ Έρικσον γίνεται 70 χρονών. Όλη του τη ζωή όμως, την έχει περάσει ως «Ρόκι».

Ο Ρόκι Έρικσον είναι ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς του ροκ εν ρολ, αλλά τόσο η μουσική βιομηχανία, όσο και η ζωή η ίδια, δεν του έχουν φερθεί καλά. Ο τυπάκος από το Ώστιν του Τέξας, κάποτε παραλίγο να βάλει στη μπάντα του, τους 13th Floor Elevators την Τζάνις Τζόπλιν, αλλά αυτό που σίγουρα κατάφερε είναι να αποτελέσει επιρροή για πολύ (μα πολύ) κόσμο: από τους ZZ Top (ναι, τους ZZ Top), μέχρι τους Black Angels και τους Foo Fighters που έχουν διασκευάσει ή και παίξει μαζί του κομμάτια του.

Ο Έρικσον παραμένει μια ιδιαίτερη περίπτωση στη μουσική. Οι συνθέσεις του έβαλαν σε άλλη τροχιά το ψυχεδελικό γκαράζ ροκ από αρκετά νωρίς, στη δεκαετία του ’60, όταν οι υπόλοιπες μπάντες είχαν αφέλειες και φορούσαν ακόμα σκαρπίνια. Τότε, αυτός έγραφε το «You’re gonna miss me» και το «Reverberation», λίγο πριν διαλυθούν οι Elevators, καθότι ο Έρικσον διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια.

Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο ιλιγγιώδης.  Μετά από ένα διάστημα νοσηλείας του, κάπου στις αρχές των ‘70s ξεμπούκαρε στη σκηνή με το έπος «Two headed dog (Red temple player)» όπου όλα συγκατοικούσαν: η μουσική ευφυΐα και η σχιζοφρενική παράνοια του Έρικσον, οι αλλόκοτοι στίχοι («Δούλευα στο Κρεμλίνο με ένα δικέφαλο σκύλο» μας καταμαρτυρεί μεταξύ άλλων ο ποιητής), η αδυναμία συνεργασίας των άλλων μαζί του, οι ίδιοι του οι δαίμονες με τους οποίους πάλευε (και παλεύει) και όσοι έβλεπαν σε αυτόν ένα πιθανό μουσικό χρυσωρυχείο που θα εξαντλούσαν και θα το παράταγαν.

Όταν διαλύθηκαν οι Elevators, οι δισκογραφικές παρουσίες του Έρικσον άρχισαν να αραιώνουν πολύ. Για την ακρίβεια, το επόμενο σημείο αναφοράς ήταν με τους Aliens, το 1980, όπου ήταν συγκεντρωμένο ένα… κοπάδι άγριων τραγουδιών: Από το Two headed dog μέχρι το Cold night for alligators και το Night of the vampire. Την ίδια περίοδο, ο Έρικσον δήλωνε απαχθείς από εξωγήινους (και επιστραφείς βεβαίως) και η κατάστασή του ολίσθαινε στο χειρότερο. Έφτασε να μείνει άστεγος, άρρωστος, αλλά και συλληφθείς σε κάποια φάση, στα τέλη των ‘80s για… κλοπή αλληλογραφίας.

Το 2010 ο Ρόκι επέστρεψε στη δισκογραφία με τους Okkervil River και ένα συγκινητικό δίσκο, το True love cast out all evil. Λίγο αργότερα ήρθε και στην Ελλάδα, για να παίξει ένα live στο οποίο, όταν δεν τραγουδούσε, απευθυνόταν στο κοινό μέσω του κιθαρίστα του…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back