Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια ταινία για το Ζαγόρι και τον Christopher King

Εικόνα του άρθρου Μια ταινία για το Ζαγόρι και τον Christopher King
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/07/2017, 13:34
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση για την προβολή της ολοκληρωμένης σχεδόν νέας ταινίας «While you LiveShine» του ιρλανδού σκηνοθέτη Paul Duane θα παρουσιάσει ο Δήμος Ζαγορίου την Κυριακή 13 Αυγούστου, στις 20:00, στο υπαίθριο θέατρο «Άγγελος Κίτσος» στο Μονοδένδρι Ζαγορίου.

Η ταινία «While You Live, Shine»γυρίστηκε στη Βίτσα Ζαγορίου και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου, τον Αύγουστο του 2016. Είναι μια ιρλανδική παραγωγή για το Ζαγόρι, τη μουσική του και τους ανθρώπους του.  Η ταινία στην τελική της μορφή θα παρουσιαστεί επίσημα τον προσεχή χειμώνα. «Αποτελεί όμως επιθυμία και υπόσχεση του σκηνοθέτη να προηγηθεί η προβολή, της σχεδόν τελικής της μορφής, στο κοινό της Ηπείρου και τους αμέτρητους κατοίκους και φίλους της περιοχής που συνετέλεσαν σ’ αυτή, με την ευκαιρία της χρονικής συγκυρίας των πανηγυριών του Αυγούστου» όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία της γνωριμίας του Christopher King με την ηπειρώτικη μουσική που ξεκίνησε ακούγοντας μια παλιά ηχογράφηση από ένα ηπειρώτικο μοιρολόι, σε δίσκο 78 στροφών. Ακολουθεί τον Κing από την ύπαιθρο της Βιρτζίνια των ΗΠΑ στη Βίτσα και παρουσιάζει μερικούς από τους καλύτερους σημερινούς μουσικούς. Όπως τον Γρηγόρη Καψάλη (Ζαγόρι), τον Κώστα Βέρδη (Πωγώνι) ή τους Χαλκιάδες (Κόνιτσα).

Δεν είναι μια ιστορία της ηπειρώτικης μουσικής ούτε μια ολοκληρωμένη ιστορία του τόπου και των ανθρώπων της περιοχής. «Είναι ένα φιλμ για την αγάπη που αισθάνεται κάποιος ξένος, από μια άλλη, μακρινή χώρα, για τον πολιτισμό του Ζαγορίου και της Ηπείρου και θα αποτελέσει μια παρουσίαση της τοπικής μουσικής στο διεθνές κοινό, για πρώτη ίσως φορά» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση. 

Ο Christopher King έχει ήδη κυκλοφορήσει για το διεθνές κοινό, μια σειρά από ποιοτικές δισκογραφικές συλλογές για την ελληνική δημοτική μουσική, όπως τα «Why The Mountains Are Black» (Γιατί είναι Μαύρα τα Βουνά) και «A Lament For Epirus» (Ένα Μοιρολόι για την Ήπειρο), βασισμένες αποκλειστικά σε παλιές ηχογραφήσεις σε δίσκους 78 στροφών. Το πρώτο βιβλίο του, που αφηγείται την ιστορία της γνωριμίας και της μετέπειτα βαθιάς σχέσης του με την ηπειρώτικη μουσική, θα κυκλοφορήσει στην αγγλική γλώσσα το 2018. 

Η εκδήλωση θα γίνει με την οικονομική υποστήριξη του Ριζαρείου Ιδρύματος καθώς και επιχειρηματιών του τουρισμού της περιοχής Ζαγορίου, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Ριζαρείου Ιδρύματος, του Δήμου Ζαγορίου και του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών. Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν και θα απευθύνουν χαιρετισμό και οι βασικοί συντελεστές της, ο σκηνοθέτης Paul Duane και o μουσικός παραγωγός και συγγραφέας Christopher King

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back