ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια συνεργασία για την οικία Φρόντζου

Εικόνα του άρθρου Μια συνεργασία για την οικία Φρόντζου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/11/2023, 10:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Δήμος Ιωαννιτών και το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου (ΙΜΙΑΧ) έρχονται να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την καλύτερη ανάδειξη και λειτουργία της Οικίας Φρόντζου, η οποία ανακαινίστηκε πρόσφατα με χορηγία της Βουλής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, κατά τη χτεσινή συνεδρίασή του, αποφάσισε να προχωρήσει στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το ΙΜΙΑΧ, το θυγατρικό ίδρυμα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών που διαχειρίζεται την οικία Φρόντζου.

Διαβάστε: Ένα πρώτο καλωσόρισμα στην οικία Φρόντζου

Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με την εισήγηση του δημάρχου Δημήτρη Παπαγεωργίου, θα αναπτύξουν συνεργασία σε πολιτιστικά και επιστημονικά θέματα, π.χ. μελέτη του αρχειακού υλικού και των παλαιτύπων και διοργάνωση εκδηλώσεων.

«Στόχος είναι να αποτελέσει η Οικία Φρόντζου έναν ελευθέρως προσβάσιμο χώρο τόσο για τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες της πόλης μας όσο και για τους μαθητές των σχολείων» αναφέρεται στη σχετική εισήγηση.

Στην προγραμματική σύμβαση, προβλέπεται και η διοργάνωση ειδικών δράσεων του Δήμου Ιωαννιτών, όπως συναντήσεις με σημαντικές προσωπικότητες του εσωτερικού και εξωτερικού οι οποίοι επισκέπτονται την πόλη επισήμως ή ανεπισήμως, αλλά και προβολής των δραστηριοτήτων του μέσω συνεντεύξεων κι άλλων δράσεων.

Κρίσιμο ζήτημα βέβαια σε αυτή τη συνεργασία, είναι το προσωπικό. Ο Δήμος Ιωαννιτών θα συνδράμει «με άτομο/α συναφών επιστημονικών», όπως αναφέρεται.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τοποθέτηση έκανε και ο πρόεδρος του ΙΜΙΑΧ, ο πανεπιστημιακός καθηγητής Κώστας Πέτσιος. Ο κ. Πέτσιος αναφέρθηκε στην ευκαιρία «να έχουμε ένα οίκημα του μεσοπολέμου που θα συνιστά σημείο αναφοράς. Μπορούμε να λειτουργήσουμε αυτόν τον χώρο προς όφελος της πόλης».

Η οικία Φρόντζου ποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της πόλης των Ιωαννίνων κατά τον Μεσοπόλεμο. Όπως αναφέρεται και στην απόφαση χαρακτηρισμού του ως διατηρητέου μνημείου από το υπουργείο Πολιτισμού το 1994, «πρόκειται για κτίριο με έντονα στοιχεία της αρχιτεκτονικής αναγέννησης. Ένα από τα μοναδικά στο είδος του και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα μιας εποχής».

Το κτίριο αυτό βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Δημαρχείο Ιωαννίνων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back