ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια σύμβαση που δεν έχει υπογραφεί ακόμη

Εικόνα του άρθρου Μια σύμβαση που δεν έχει υπογραφεί ακόμη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/11/2023, 21:10
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το έργο της ανάπλασης του πάρκου Πυρσινέλλα είναι ένα από τα στοιχήματα της απερχόμενης δημοτικής αρχής Ιωαννίνων.

Ένα έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. με συνολικό προϋπολογισμό 9 εκατ. ευρώ και για το οποίο είχε προηγηθεί μια δημόσια διαβούλευση. Στη δημόσια αυτή διαβούλευση είχαν κατατεθεί αρκετές προτάσεις και πολλοί προβληματισμοί (π.χ. βιωσιμότητα του πάρκου, ανάγκη για αρχιτεκτονικό διαγωνισμό) κ.λπ., με τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων να ακολουθεί επί της ουσίας τον δικό της δρόμο.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά από μια σειρά από διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, έγινε ο διαγωνισμός του έργου με προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ –το υπόλοιπο 1 εκατ. ευρώ αφορά δύο υποέργα: τις έξυπνες εφαρμογές και την υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Έξι μήνες μετά, τον Ιούνιο, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών κατακύρωσε τη σύμβαση του έργου της ανάπλασης του πάρκου Πυρσινέλλα στην εταιρία «Τεχνική Ανάπτυξη» με ποσό προσφοράς 6,85 εκατ. ευρώ (έκπτωση 14,8%).

Η σύμβαση δεν έχει υπογραφεί ακόμη όμως. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν πέντε εταιρίες. Τη μεγαλύτερη έκπτωση έδωσε μία άλλη εταιρία, η συμμετοχή της οποίας απορρίφθηκε, στη συνέχεια, με την αιτιολογία των μη πληρότητα των δικαιολογητικών. Η συγκεκριμένη εταιρία προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Έργων Γιώργο Αρλέτο, την εβδομάδα που μας πέρασε, η υπόθεση εξετάστηκε στο δικαστήριο. Και αναμένεται η απόφαση.

Μια απόφαση την οποία η δημοτική αρχή του Δημήτρη Παπαγεωργίου την αναμένει πώς και πώς. Καθώς, θέλει να είναι αυτή που θα υπογράψει τη σύμβαση για το πάρκο Πυρσινέλλα.

Μπορεί το κυρίως έργο των 8 εκατ. ευρώ να έχει δικαστικές περιπέτειες, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το υποέργο των «έξυπνων εφαρμογών». Ένα έργο προϋπολογισμού 707.000 ευρώ το οποίο η δημοτική αρχή έσπευσε να το δημοπρατήσει σχεδόν παράλληλα με το κυρίως έργο.

Ο εν λόγω διαγωνισμός, παρά το ύψος του προϋπολογισμού, δεν προσέλκυσε πολλές εταιρίες. Πιο συγκεκριμένα, στον διαγωνισμό συμμετείχε μόλις μία εταιρία, η οποία έδωσε ελάχιστη έκπτωση. Ποσό σύμβασης: 696.000 ευρώ – 11.000 ευρώ λιγότερα από τον αρχικό προϋπολογισμό, με τον Δήμο Ιωαννιτών να μην προβληματίζεται προφανώς από τη μία και μοναδική συμμετοχή εταιρίας στον διαγωνισμό και από τη σχεδόν μηδαμινή έκπτωση.

Το ανάδοχο σχήμα είναι η ένωση οικονομικών φορέων «Globismart A.E.-Globiled M.ΕΠΕ». H Globiled είναι μια από τις εταιρίες που ηγούνται στα έργα οδοφωτισμού led στη χώρα. Με την Globismart έχει κάνει την είσοδό της τα τελευταία χρόνια και στην αγορά των «έξυπνων πόλεων.

Το ανάδοχο αυτό σχήμα θα πρέπει να ολοκληρώσει τα των έξυπνων εφαρμογών σε έναν χρόνο, να προμηθευτεί και να εγκαταστήσει πέντε έξυπνους σταθμούς ανάπαυσης (Smart Benches), δύο έξυπνους σταθμούς πληροφόρησης (Infokiosks), μία έξυπνη διάβαση, μία εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας για την ανάδειξη εκπαιδευτικών κήπων, ένα σύστημα έξυπνης διαχείρισης και ελέγχου άρδευσης, ένα πληροφοριακό σύστημα πολιτικής προστασίας για ανίχνευση πυρκαγιάς στο πάρκο και σημεία ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (WiFi Access Points).

Βάσει και κοινής λογικής, ένα τέτοιο «έξυπνο» έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί –στο μεγαλύτερο βαθμό του τουλάχιστον- αν δεν υπάρχει… πάρκο. Αν δηλαδή δεν προηγηθεί οι βασικές εργασίες ανάπλασης του πάρκου. Το κυρίως έργο της ανάπλασης περιλαμβάνει: ανακατασκευή των δύο κεντρικών εισόδων του πάρκου, επανασχεδιασμό δικτύου διαδρομών, δημιουργία εκπαιδευτικών κήπων και γηπέδου με χλοοτάπητα όπως και υπαίθριου γυμναστηρίου, κατασκευή πάρκου ζώων συντροφιάς, δημιουργία χώρου στάσης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων περιμετρικά της μεγάλης λίμνης, παιδική χαρά, φωτισμό.

Το κεντρικό κτίριο θα αξιοποιηθεί ως εστιατόριο-καφέ με τη διατήρηση της πρότερης χρήσης και με καθαίρεση του μεταλλικού στεγάστρου.

Πριν γίνει «έξυπνο» το πάρκο Πυρσινέλλα, προέχει να γίνει… πάρκο.



ΣΧΟΛΙΑ
ΔΙΚΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ
ΣΗΜΑΣΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ..... ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟ <<,,,ΠΑΡΚΟ ?? ...>> ΣΤΑ ΛΑΚΩΜΑΤΑ ...<< ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΚΑΙ ΑΧΡΕΙΑΣΤΕΣ ΤΟΙΧΟΠΟΙΕΙΕΣ !! >> ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ .. ΠΑΡΚΟ ΙΣΟΝ ΔΕΝΔΡΑ ... ΟΧΙ ΠΡΑΣΙΝΑΔΕΣ ...... ΠΟΛΛΑ ΕΡΓΑ ΑΚΟΥΩ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΚΟΨΟΥΝ ΔΕΝΔΡΑ .... ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΝΑ ΔΕΙ ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΔΗΘΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΩΝ 8.000.000 ??? ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΜΕΛΙ .... ΟΙ ΤΕΩΣ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ?? ΑΣ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΣΩΣΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗ .. ΦΡΟΝΤΙΔΑ ... ΔΗΘΕΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ .... ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο Ι ΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΟΥΜΕ ???
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back