Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια προσπάθεια για την ανάδειξη της πέτρινης Ηπείρου

Εικόνα του άρθρου Μια προσπάθεια για την ανάδειξη της πέτρινης Ηπείρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/10/2018, 15:59
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Διεθνής Ένωση Ξηρής Λιθοδομής δημιουργήθηκε στη Μαγιόρκα, με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Ηπείρου να αποτελεί ιδρυτικό στέλεχός της.

Τα λοιπά ιδρυτικά μέλη, που υπέγραψαν το καταστατικό της Ένωσης, είναι φορείς από την Ισπανία (Μαγιόρκα), το Ηνωμένο Βασίλειο (Σκωτία), την Κύπρο, την Κροατία, την Ιταλία και την Γαλλία (Κορσική). Στη συνέχεια θα υποβληθούν υποψηφιότητες και άλλων φορέων για εγγραφή στο Δίκτυο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ΠΕΔ Ηπείρου θα επιδιώξει να της απονεμηθεί το καθεστώς της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Διαδρομήςαπό το Συμβούλιο της Ευρώπης, θα δημιουργήσει μια πλατφόρμα υψηλής ποιότητας για τον πολιτισμό και τον τουρισμό με στόχο την προώθηση της πολιτιστικής πολυμορφίας, της κοινωνικής συνοχής και της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και την τοπική ανάπτυξη και τον πεζοπορικό τουρισμό στις περιοχές όπου υπάρχει ξηρή λιθοδομή.

Στην τελετή υπογραφής του καταστατικού της Ένωσης που έγινε στη Μαγιόρκα, συμμετείχαν από την ΠΕΔ Ηπείρου ο πρόεδρός της, δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Γιάννης Λώλος, ο σύμβουλος Ανάπτυξης Νικόλαος Δέσκας και η συνεργάτης της ΠΕΔ Ελένη Παγκρατίου, αρχιτέκτονας-γεωγράφος. Σε δήλωσή του, ο κ. Λώλος αναφέρει: «Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της Ηπείρου είναι η πέτρα. Τόσο στον ορεινό της όγκο όσο και στις υπόλοιπες περιοχές οι πέτρινες κατασκευές αποτελούν το ‘σήμα κατατεθέν της’. Οι παραδοσιακοί (πέτρινοι) οικισμοί, τα γεφύρια και οι ξερολιθιές, παλαιότερα αλλά και σύγχρονα, αποτελούν το φυσικό και ανθρωπογενές μας περιβάλλον. Αυτό το ιδιαίτερο περιβάλλον έχουμε χρέος να το διαφυλάξουμε και κυρίως να το αναδείξουμε. Ως σημαντικό στοιχείο του πολιτιστικού και τουριστικού μας προϊόντος, πρέπει να αποτελεί στοιχείο της αειφορικής περιβαλλοντικής διαχείρισης της περιοχής μας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back